Po delší době nás navštíví severák, avšak moc chladu s sebou nevezme
Letní krajina okolo Mostu. Foto: e-deniky.cz
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - České Švýcarsko v plamenech. Jezero Most v úprku. Trávníky v pr... problémech. Kadaň 31 °C, Most 30 °C, Teplice 29 °C – teplotní situace v pondělí 25. července ve 21:00 SELČ. Žatec 29 °C – o hodinu později. Tak jsme v Česku, anebo v Singáči? Ve skutečnosti ani v Singapuru nebylo takové teplo – v 21 hodin 28 °C, ve 22 hodin 27 °C. Co se pondělních maximálních teplot týče, ty dosahovaly až supertropických 35 °C. Nicméně rekordy nepadaly, páč před třemi lety bylo ještě větší hic.

Příkladem v Ústí nad Labem tenkrát teploměr ukázal až 36,9 °C, a tak Ústí nad Labem patřilo k nejžhavějším koutům Česka. Možná se nám počasí snaží dopřát co nejvíce tepla, než dorazí dlouhá a studená zima... Co se odehraje v zimě, to samozřejmě nevíme. Počasologové ani (vůbec) neví, co přijde za týden, natožpak za měsíc či za rok. Lidský život je zkrátka plný otazníků. Ale odpověď na jeden otazníku tu máme. Ochladí se v dohledné době?

26. července: Nebe úplně modré nebude, nějaký ten mrak se ukáže, ale ty srážky, ty srážky... Zase ho... Nejvyšší odpolední teploty okolo 25 až 29 °C, takže ta studená fronta úplně marná nebude.

27. července: Mraků přibude a bacha, k ránu by mohlo i trochu sprchnout! Mohlo by, možná nespadne ani kapka. Pravděpodobnější je suchý scénář, ale proč na chvíli nebýt srážkové sluníčko? Budeme-li všichni myslet na déšť, třeba kolektivní myšlení ovlivní počasí. Tak jako tak, středeční nejvyšší odpolední teploty zamíří „pouze“ k hodnotám okolo 21 až 25 °C a nejnižší ranní teploty budou kolem 17 až 13 °C.

28. července: No ty kráso! Řeč je o nejnižších ranních teplotách – kolem 14 až 10 °C, ojediněle to klesne pod 10 °C. Nejvyšší odpolední teploty ale budou okolo 24 až 28 °C a nebude zataženo, takže... Tak.

Pokud by se výpočty předpovědních modelů z úvodu tohoto týdne staly realitou, v pátek a sobotu by nad Českem „seděla“ tlaková níže, což by znamenalo jednak deštík (záplavy by opravdu nehrozily) a především maximální teploty okolo 14 až 18 °C. Je silně nepravděpodobné, že to vyjde, ale nikdy neříkejte nikdy. Podíváme-li se na dlouhodobý výhled, který je pravda o ničem, žádné smysluplné ochlazení tam není. Letní až (super)tropické teploty do nekonečna. Když už nic, tak v neděli skončí druhý měsíc meteorologického léta a první měsíc školních prázdnin 2022. Čas holt nezastaví nic.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru