VIDEO: Peklo pokračuje! Zuřící oheň měl zničit první domy. Kouř z Hřenska cítí lidé po celém kraji
Foto: HZS
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Nešlo to. Prostě to nešlo. Všichni jsme se v noci z Mezné museli stáhnout. Tak popisuje jedna z jednotek hasičů noční boj o obec v Českém Švýcarsku, ke které se dostaly plameny ze zuřícího lesního požáru. Podle brzkých ranních informací několik domů už oheň zasáhl.

Oheň v národním parku hoří od nedělního rána, kvůli suchu a větru se šíří. I přes pomoc více než padesáti jednotek hasičů, vrtulníků, letadel a hasičů z Německa se nedaří požár zastavit.

Během noci se hasiči zaměřili na požární obranu Mezní Louky a Hřenska, kde byla nařízena evakuace budov na pravém břehu Kamenice až k hranici se SRN. Evakuované osoby byly převezeny do Děčína, kde části bylo poskytnuto náhradní ubytování. Hasiči také evakuovali letní dětský tábor Ferdinad. Děti a jejich doprovod byly převezeny na státní hranici a předány německým kolegům.

V 7 hodin byl proveden průzkum požářiště a přerozdělení jednotek včetně posil z okolních krajů a zahájeno intenzivní hašení i za pomoci letecké techniky.

Brzo ráno vyrazila do Hřenska na pomoc další technika a hasiči. Na základě domluvy krajského ředitele hasičů a a generálního ředitele HZS ČR Vladimíra Vlčka půjde o tři odřady složené z příslušníků a techniky. Tyto odřady budou složeny z celkem 56 hasičů a 24 kusů techniky.

Od úterního časného rána přijímají hasiči na operačním a informačním středisku v Pardubicích volání, že ve své obci mají šedý kouř a že asi někde hoří. V kraji nehoří. Kouř se šíří v pásu téměř přes celou republiku a je zřejmě z Hřenska. Doporučuje se zavřít okna a dveře.

Zápach kouře ale hlásí lidé i z Mostecka, Liberecka, Prahy. Podle policistů jde o desítky volání osob.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru