Foto: Zoo Děčín
Ústí nad Labem

Děčín, Ústí nad Labem - Na první květnový den připadá nejen Svátek práce, ale slaví se také Den pro zoologické zahrady, který vyhlásila Unie českých a slovenských zoo UCSZOO.

K tomuto dni se v České republice připojuje hned několik zoologických zahrad. Pokud navštívíte některou z nich, můžete se dozvědět, jak fungují moderní zoologické zahrady, jak tyto instituce pomáhají při záchraně ohrožených druhů nejen u nás, ale i mimo své brány a spoustu dalšího.

Děčínská zoo si při této příležitosti připravila stanovištní soutěž, při které mohou návštěvníci načerpat spoustu zajímavých informací. Např. o záchovných programech, kampani Reverse the Red, kterou vyhlásila Světová asociace zoologických zahrad a akvárií WAZA a která má za cíl zvrátit trend úbytku ohrožených druhů.

Zmínka bude také o kampani Vietnamazing, kterou prezentuje Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií EAZA. Ta se zaměřuje na biodiverzitu Vietnamu, propojuje instituce, partnery a komunity a vyzývá ke společné ochraně jedinečných druhů a ekosystémů. Soutěž bude probíhat od 1. do 5. května a soutěžit se bude o vstupenky do vybraných zoo Unie českých a slovenských zoologických zahrad.  

Ústecká zoo připravila pozorování volně žijícího ptactva s odborným průvodcem Václavem Beranem, pracovníkem Muzea Ústí nad Labem. První prohlídka začíná v časných ranních hodinách (5.00 hod.), druhé proběhne v 6.30 hodin. Součástí akce je kromě poznávání ptáků pomocí dalekohledů či akusticky podle zpěvu také ukázka kroužkování. Sraz účastníků je u spodního vchodu do zoo.

Během dne se koná další část programu věnovaná kampani EAZA 2024/2025 - Vietnamazing. Upozorňuje na to, že velké množství živočichů vietnamské fauny patří mezi kriticky ohrožené druhy. Pro návštěvníky je v areálu připraven kvíz se stanovišti u vietnamských zvířat, která zoo chová (giboni, medvědi, vydry...). Kvíz je slosovatelný, na výherce čeká vstupenka pro dvě osoby do každé ze zúčastněných zoo Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) platná do 31. 12. 2025.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru