Vybudování pavilonu v areálu ústecké Masarykovy nemocnice umožní další rozvoj kardiochirurgie
Vizualizace přístavby nových operačních sálů. 2x zdroj: Krajská zdravotní
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Krajská zdravotní, pod kterou spadá ústecká nemocnice, počítá po rozšíření na dva operační programy pro kardiochirurgii týdně v září 2018 s dalším jejich postupným navyšováním. K uskutečnění těchto cílů je potřeba vybudovat v areálu ústecké Masarykovy nemocnice nový pavilon, kam se přemístí nejen kardiochirurgické oddělení, ale celé kardiocentrum - tedy včetně kardiologické kliniky.

„Cenu za realizaci této náročné budoucí veřejné zakázky předpokládáme na úrovni 540 milionů korun. Byla zahájena příprava projektové dokumentace, jejíž zpracovatel vzešel z veřejné zakázky. Akce je důležitým milníkem na cestě k získání prestižního statutu komplexního kardiovaskulárního centra, které chybí nejen obyvatelům Ústeckého kraje, ale není ani v sousedících krajích Karlovarském a Libereckém," uvedl Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní.

„Součástí pavilonu budou lůžka standardní, intenzivní a operační sály včetně hybridních. Pro ústeckou Masarykovu nemocnici vybudování tohoto pavilonu bude znamenat konečně vyrovnání se s deficitem lůžek, který byl způsoben restrikcí počtu lůžek z finančních důvodů v době výstavby areálu na Bukově, financované z tehdejšího státního rozpočtu. Přesun kardiocentra do nových prostor bude znamenat pro nemocnici navýšení tolik potřebných interních lůžek, vybudování metabolické jednotky a rozšíření radiologické kliniky," vysvětlil Josef Liehne, ředitel ústecké Masarykovy nemocnice a dodal: „Statistiky ukazují, že kardiovaskulární onemocnění ohrožují občany našeho kraje velmi výrazně. Proto si obyvatelé Ústeckého kraje zaslouží, aby ve své největší a nejvýznamnější nemocnici měli špičkové komplexní kardiovaskulární centrum."

Vznik nového kardiochirurgického oddělení vyžaduje spolupráci dalších oddělení jako je všeobecná a cévní chirurgie, hrudní chirurgie, klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny (KAPIM), oddělení centrálních operačních sálů. Díky podpoře Ústeckého kraje, který je jediným akcionářem Krajské zdravotní byla zakoupena nejmodernější potřebná zdravotnická technika, například mimotělní oběh, s jehož pomocí se provádí drtivá většina operací srdce. Kardiochirurgické oddělení má 15 lůžek, včetně čtyř pooperačních monitorovacích lůžek, k intenzivní pooperační péči jsou využívána vyčleněná lůžka na centrálních jednotkách intenzivní péče KAPIM a na koronární jednotce kardiologické kliniky.

„Na základě strategického rozhodnutí o vybudování kardiochirurgie v Masarykově nemocnici se nám podařilo získat špičkového operatéra primáře Miroslava Kolesára, s nímž přišel do naší nemocnice základní tým - vrchní sestra Regina Gavlasová, perfusionista Marek Šnejdar,  instrumentářka specialistka Henrietta Mogrošová a kardioanestesiolog Štěpán Rupert. Již před 1. lednem 2018, kdy bylo oddělení ustaveno, doplněn další lékařský a ošetřovatelský personál a stalo se součástí kardiocentra, v jehož čele je přednosta kardiologické kliniky profesor Pavel Červinka, docházelo ke školením personálu Masarykovy nemocnice na renomovaných pracovištích Nemocnice na Homolce, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Institutu klinické a experimentální medicíny. Dalším kardiochirurgem, který nedávno tento tým posílil, je Dalibor Ticháček," rekapituluje ředitel zdravotní péče Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

„Kardiochirurgii považuji za elitní chirurgický obor, který se zabývá operační léčbou srdce a velkých cév. Nejčastěji se jedná o operace věnčitých - koronárních - tepen, srdečních chlopní, aorty, operacemi pro poruchy rytmu a náhradami srdce včetně transplantace srdce. Potřeba zřídit kardiochirurgické oddělení v Masarykově nemocnici souvisí s rozvojem invazivní kardiologie. Odborná kardiologická společnost a tím i zdravotní pojišťovny podmiňují úhradu některých výkonů statutem komplexního kardiovaskulárního centra, které může být jedině v nemocnici, kde je kardiochirurgie," říká Josef Liehne. Kardiologická klinika v ústecké nemocnici patří mezi přední česká pracoviště a podle slov ředitele zdravotní péče je každé omezení spektra výkonů zde prováděných cestou zpět.

2310 saly mnul2

 

 

Pro přiznání statutu centra komplexní kardiovaskulární péče (CKPP) ministerstvem zdravotnictví hovoří čísla. Zatímco v celých severozápadních Čechách CKPP není, v Praze jich je pět.

„Ročně předáváme přes 400 pacientů pražským centrům, rizikové z pohledu zdraví pacienta jsou akutní převozy k operacím. Pro pacienty jsou i zátěží následné kontroly na pražských pracovištích. Proto je nezbytné, aby v našem kraji centrum komplexní kardiovaskulární péče bylo. Tento ambiciózní projekt získal podporu představenstva i managementu KZ a Ústeckého kraje. Když byl záměr prezentován ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi před auditoriem posluchačů, řekl, že je potřeba oddělení vybudovat a poté zažádat o smlouvu se zdravotními pojišťovnami a statut centra. Myšlenku podpořil při svých dvou návštěvách Masarykovy nemocnice premiér Andrej Babiš a požádal ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby se situací zabýval," připomněl Josef Liehne.

„Chtěl bych poděkovat za spolupráci při realizaci tohoto projektu všem našim novým spolupracovníkům z kardiochirurgie a zaměstnancům MNUL, kteří si vybudování nového oboru vzali "za své" a věnují mu i svůj volný čas. Poděkování patří též politické reprezentaci Ústeckého kraje, generálnímu řediteli KZ Ing. Petru Fialovi a především předsedovi představenstva KZ Ing. Jiřímu Novákovi za neutuchající podporu a energii, bez které by kardiochirurgické pracoviště v Ústí nad Labem nevzniklo," uzavřel ředitel zdravotní péče ústecké Masarykovy nemocnice.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru