Aligátoři Libor a Adéla přečkají zimu v teple
Stěhování Libora. Zdroj foto: Zoo Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Krásné Březno - Historicky nejpozdnější stěhování aligátora amerického Libora a samice Adély do teplého zimoviště proběhlo v pondělí 22. října. Vzhledem k tomu, že jsou obě zvířata chována odděleně, trval transport o něco déle, protože pracovníci zoo je odchytávali a převáželi postupně.

Mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová vysvětlila, že vzhledem k teplému a slunečnému podzimu mohli být oba aligátoři ve svých venkovních expozicích o několik týdnů déle než je obvyklé. „Libora mohou návštěvníci již desítky let vidět na stejném místě, na rozcestí k pavilonu opic ve spodní části zoo. Většinou zde nehybně leží, což návštěvníci někdy nelibě, někdy s humorem, komentují. Nicméně v letošním roce byl k vidění i v přední části expozice. Jeho aktivitu si vysvětlujeme umístěním Adély o několik desítek metrů níže, takže pravděpodobně reagoval na přítomnost samice. Ta má svůj letní byt v  upraveném bazénu v prázdném výběhu pro tapíry, kde probíhá rekonstrukce,“ popsala Věra Vrabcová.

Libor je obyvatelem ústecké zoo od roku 1974, kdy ho zahrada zakoupila od soukromého chovatele za 670 korun československých ve stáří zhruba 3 až 4 roky. Adéla je mnohem mladší a menší, přišla do Ústí v roce 2013 ze záchranného centra Zoo Plzeň jako pětiletá. „Kvůli rozdílu ve velikosti a hmotnosti se obáváme, že by jí samec mohl ublížit, proto žijí každý zvlášť, nejen ve venkovních expozicích, ale i v zimovišti. Ode dneška je čeká zhruba sedmiměsíční pobyt ve vytápěném objektu, kde je udržována teplota okolo 27°C, vyhovuje i dostatečná vlhkost, prostor souše je vyhřívaný podlahovým topením, k dispozici mají bazén s vodou o teplotě 18 až 20°C. Častěji zde přijímají potravu, dáváme jim zejména hovězí maso, kuřata či sladkovodní ryby, kvůli přísunu kolagenu a vápníku i vepřová kolínka, menší Adéle předkládáme i potkany nebo myši. Intervaly krmení se liší podle množství, Libor jednou za tři týdny spořádá 5 až 6 kilogramů, krmná dávka Adély je pochopitelně nižší,“ uvedla Nikola Roštejnská.

I letos proběhlo stěhování podle předem stanoveného scénáře a díky tomu, že se pravidelně opakuje, je to pro chovatele a ostatní pracovníky zoo již rutinní záležitost. „Nejdůležitější je přetáhnout zvířeti přes hlavu smyčku z lana a s jeho pomocí jej vtáhnout do dlouhé bedny. Ta se naloží na auto a odveze do horní části zoo, kde je pavilon zimoviště, bohužel nepřístupný pro návštěvníky zoo, umístěn. Vzhledem k tomu, že jsme letos díky podpoře účastníků SEAT ProRace Golf Tour 2017 pořídili váhu potřebnou pro sledování jejich hmotnosti, převoz proběhl se zastávkou u pavilonu slonů. Po odečtení bedny jsme zjistili, že Libor váží 146 kg, Adéla je o 110 kg lehčí. Pak už nic nebránilo tomu vyložit oba aligátory pěkně v teple. Kromě nich byly letos do objektu zimoviště již přestěhovány například želvy ostruhaté či majny Rothschildovy,“ dodal závěrem ředitel zoo Roman Končel.

2210 zoo adela

Stěhování Adély. Zdroj foto: Zoo Ústí nad Labem

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru