Klíše – O výskytu černého kašle se začali mezi sebou varovat prostřednictvím sociální sítě rodiče školáků v Ústí nad Labem. Akutní infekční chorobou onemocněl jeden ze žáků Fakultní základní školy České mládeže.

Ředitelka Vlasta Rytířová výskyt nemoci potvrdila. „Okamžitě jsme informovali písemně rodiče našich žáků a učinili dotaz na hygienu. Zároveň jsme vyzvali rodiče, aby si u svých dětí zkontrolovali očkování a přeočkování proti této nemoci. Informaci jsme rovněž zveřejnili na stránkách školy,“ uvedla ředitelka Vlasta Rytířová.

Josef Trmal z Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje uklidňuje před zbytečnou panikou. „V Ústí jde o jediný případ. V posledních letech v rámci České republiky nejde o nic až tak výjimečného. Zaznamenáváme výskyt černého kašle i u dětí, které byly proti této nemoci očkovány,“ dodal Josef Trmal.

Onemocnění černým kašlem je vyvoláno toxiny, které napadají a porušují řasinkový epitel na povrchu dýchacích cest, výstelku průdušnice a průdušek a další toxin proniká do krve. Černý kašel se přenáší kapénkovou infekcí, tedy při bližším kontaktu s nemocným. Často se nemoc šíří v rámci rodiny, jejíž členové jsou v každodenním úzkém kontaktu. Děti jsou očkovány proti černému kašli v rámci pravidelného očkování, ochrana je však dočasná.

2111 fzs cerny kasel

Informace šířená prostřednictvím sociální sítě mezi rodiči v Ústí. Zdroj: Facebook

Čtenáři, posílejte nám náměty na zprávy z Ústecka. Pošlete nám zprávu přes naší facebookovou stránku nebo pište na náš e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.My vámi zaslaný podnět prověříme a o výsledku vás budeme informovat.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru