Ústí nad Labem - Už jeden den zbývá do komunálních voleb 2014. Redakce on-line deníku E – Ústí připravila čtyřdílný seriál, kdy každý den uveřejnila Ústečanům radu, jak na volby. Poslední díl věnujeme tématu tzv. kupování hlasů.

Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka uvedl, že v některých obcích stejně jako tomu bylo ve všeobecných volbách do zastupitelstev obcí konaných v roce 2010, dochází i nyní před volbami do zastupitelstev obcí, jež se budou konat dne 10. a 11. října 2014, k jevům, které mohou nasvědčovat možnému „kupování hlasů". „Obce byly prostřednictvím krajských úřadů informovány, aby podle místních podmínek zvážily přijetí opatření, a to ve spolupráci s Policií ČR a obecní policií," řekl Řepka.

Poznatky při zajišťování veřejného pořádku v průběhu voleb mohou následně posloužit jako podklad pro případné soudní řízení:

Směřující k neplatnosti voleb, nebo neplatnosti hlasování
Ústavní soud již vyslovil, že zrušení voleb nelze brát jako trest za porušení volebních předpisů, nýbrž jako prostředek k zajištění legitimity zvoleného orgánu. Rozhodující je pravděpodobnost vlivu volební vady nebo volebního deliktu na volební výsledek v konkrétních volbách s konkrétními voliči. To jistě nevylučuje, aby kandidát, který se dopustil závažného volebního deliktu (např. podvod, podplácení), nebyl diskvalifikován. Jak rovněž uvedl Ústavní soud, smyslem voleb do obecního zastupitelstva není dražba funkcí v obecní samosprávě, ale vyjádření nezávislé vůle voličů při výběru kandidátů. Vůle voliče, který je zkorumpován, není nezávislá.

Pro trestný čin podle § 351 trestního zákoníku
V reakci na situaci, jež nastala po všeobecných volbách do zastupitelstev obcí v roce 2010 totiž, Ministerstvo spravedlnosti ve spolupráci s Ministerstvem vnitra novelizovalo trestní zákoník v ustanovení § 351, a to rozšířením o další skutkovou podstatu trestného činu maření přípravy a průběhu voleb a referenda: „kdo jinému nebo pro jiného v souvislosti s výkonem volebního práva nebo hlasovacího práva v referendu poskytne, nabídne nebo slíbí finanční, majetkový nebo jiný obdobný prospěch, aby volil nebo hlasoval v rozporu s nezávislým vyjádřením své vůle."

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR.

V pondělí jsme představili, kdo je volič a co si vzít do volební místnosti. V úterý jsme radili, co dělat v případě nemoci. Ve středu se čtenáři dočetli, jak na úpravu hlasovacího lístku.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru