Ústí nad Labem – Říká se, že ten kdo nechodí k volbám, neměl by nadávat na politickou situaci ve městě, kraji či státu, jelikož nic neudělal proto, aby se změnila či dokonce zlepšila. V minulých komunálních volbách v roce 2010 byla účast voličů na Ústecku pouze 37,41 procent.

Už jen pár dní zbývá do komunálních voleb 2014. Redakce on-line deníku E – Ústí čtyřdílný seriál, kdy každý den uveřejní Ústečanům radu, jak volit, aby byl můj hlas platný, co například dělat v případě nemoci, která mi znemožní návštěvu mé volební místnosti nebo jak zákon pamatuje na tzv. kupování hlasů.

Foto a grafika Petr Sochůrek

V prvním díle čtenářům představíme, kdo je vlastně volič a co si vzít do volební místnosti?

Volič je - plnoletá osoba let, která má státní občanství České republiky a je zapsána ve výpisu ze stálého seznamu voličů. Jde-li o cizince, občana jiného členského státu Evropské unie s trvalým pobytem v příslušné obci na území České republiky, který požádal o zápis do dodatku stálého seznamu voličů, ve výpisu z dodatku stálého seznamu voličů.

Volič po příchodu do volební místnosti prokáže okrskové volební komisi svou totožnost a státní občanství České republiky platným občanským průkazem nebo platným cestovním pasem České republiky. Volič, který je občanem jiného členského státu Evropské unie, prokáže svou totožnost a státní občanství Průkazem o povolení k trvalému pobytu občana Evropské unie nebo Potvrzením o přechodném pobytu, popř. cestovním dokladem. Neprokáže-li volič svou totožnost a státní občanství potřebnými doklady, nebude mu hlasování umožněno.

Po záznamu ve výpisu ze stálého seznamu voličů nebo jeho dodatku obdrží volič od okrskové volební komise prázdnou úřední obálku opatřenou úředním razítkem. Ve volební místnosti bude na viditelném místě vyvěšen mimo jiné hlasovací lístek označený nápisem „vzor", prohlášení kandidáta o vzdání se kandidatury nebo zmocněnce o odvolání kandidáta, pokud byla doručena do 48 hodin před zahájením voleb; při zjišťování výsledků voleb se k hlasům odevzdaným pro takového kandidáta nepřihlíží.

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR.

V úterý redakce E – Ústí přinese, co dělat nemohu-li navštívit volební místnost například z důvodu nemoci.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru