Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR/Ústecký kraj - I když se to asi zdá neuvěřitelné, mnozí se už letos setkali s klíštětem. Proč se letos objevili tito parazité dříve, to vysvětluje odbornice z Českého hydrometeorologického ústavu Lenka Hájková.

Zimy jsou v posledních letech mírné. Jak to ovlivňuje klíšťata a jejich výskyt?
Průběh mírné zimy má vliv na aktivitu klíšťat, při teplotě nad 5 °C již začínají být aktivní. A vzhledem k tomu, že není ani sněhová pokrývka, tak se s klíštětem můžeme potkat již i v těchto dnech. Jejich aktivita je zatím nepatrná, ale je potřeba již být obezřetný a po návratu z lesa či parku se raději prohlédnout.


Kdy se začínají klíšťata probouzet a přisávat k lidem a zvířatům? V kterém měsíci to je?
Normálně by to bylo až v březnu, ale vzhledem k mírnému průběhu zimy se letos klíšťata "probudila" již v únoru. Největší výskyt klíšťat je pozorován od března do června s vrcholem v květnu, druhý vrchol přichází na podzim.


Objevují se letos nějaká klíšťata už touto dobou?
Ano, máme hlášený jejich výskyt.


Kdy jich můžeme potkat nejvíc? Jaké jim svědčí počasí?
Typickým biotopem klíšťat jsou listnaté a smíšené lesy a také porosty křovin s bylinným patrem, kde se vlhkost udržuje po celý den. Dále se klíšťata ve větším měřítku vyskytují v parcích, na zahradách či podél vodních toků. Klíště má rádo teplo a vlhko, naopak nemá rádo suché a slunečné počasí.


Mění se lokality výskytu klíšťat?
Ano - klíšťata se posouvají do vyšších nadmořských výšek vzhledem ke zvyšování teploty vzduchu.

 

423455026 1619404658808977 4232911651076008887 n ab926

Malý Eliáš Pavlík chytil klíště na Rakovnicku již v lednu. Foto: jip

Klíšťata přenášejí na člověka klíšťovou encefalitidu a boreliozu. Proti encefalitidě se lidé můžou nechat očkovat.

Co je klíšťová encefalitida?

Klíšťová encefalitida (dále KE) je onemocnění virového původu, způsobované tzv. arboviry – jedná se o virózu přenášenou členovci, samotné klíště (na našem území nejčastěji druh Ixodes ricinus) je tzv. vektorem přenosu. Kromě šíření nemoci prostřednictvím klíštěte je popsán také přenos onemocnění pitím nesvařeného mléka infikovaných zvířat.

KE je častá v řadě evropských zemí, zejm. v Rakousku, Chorvatsku, v pobaltských zemích. V rámci České republiky je podíl klíšťat infikovaných virem KE různý, průměrně se udává kolem 2-3 %. Výskyt nemoci ve střední Evropě se odvíjí od aktivity klíšťat, což je období přibližně od dubna do října, samozřejmě v závislosti na různých aktuálních klimatických faktorech.

Inkubační doba onemocnění je průměrně 1-2 týdny, s krajním rozmezím 2-30 dní. Častý je tzv. dvoufázový průběh onemocnění, kdy v první fázi jsou příznaky nespecifické, jakoby chřipkové (zvýšená teplota, únava, bolest hlavy). Tato první fáze může trvat několik málo dní, přičemž, obvykle po období přechodné úlevy, nemusí, ale může následovat druhá fáze, kdy už se může rozvinout klinický obraz postižení centrálního nervového systému (meningitida, meningoencefalitida, myelitida atd.). Děti a mladí lidé mívají obvykle lehčí formy onemocnění, kdežto osoby od středního věku výše prodělají obvykle těžší průběh choroby.

Očkování je určitě vhodné, zejména pro osoby středního a vyššího věku (protože prodělávají obvykle těžší formy nemoci). Dále je očkování velmi vhodné i pro osoby (děti i dospělé) v místech s předpokládaným vyšším výskytem klíšťat, tzn. listnaté lesy, oblasti s vodními toky apod. (jde tedy o chataře, houbaře, vodáky, samozřejmě lesní dělníky atd.).

Přisátí klíštěte se lze bránit i nespecifickými opatřeními, kam lze zařadit zejm. užívání repelentů, pro pobyt v přírodě používání vhodného oblečení (dlouhé kalhoty, dlouhé rukávy, světlá barva oblečení), včasné odstraňování klíšťat, používání pinzety při jejich odstraňování. Tato nespecifická opatření proti přisátí klíštěte jsou důležitá jednak pro osoby, které očkování podstoupit nechtějí, jednak pro ty, kteří očkování z různých zdravotních důvodů podstoupit nemohou – k očkování příslušnou vakcínou jsou tzv. kontraindikovaní.

Informace o očkování proti KE lze získat u praktického lékaře nebo na specializovaných pracovištích (specializované ambulance infekčních klinik či infekčních oddělení, očkovací centra, centra cestovní medicíny).

(Zdroj: Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR)

Od 50 let je očkování proti klíšťové encefalitidě hrazené ze zdravotního pojištění. Ostatním věkovým kategoriím na tuto vakcínu přispívají všechny zdravotní pojišťovny v rámci svých preventivních a bonusových programů. Náklady na jednu dávku činí přibližně 900 Kč. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru