V Ústeckém kraji je nedostatek krve skupiny nula negativní. Krajská zdravotní hledá dárce
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Zdravotníci z Transfuzního oddělení Krajské zdravotní – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a Hematologicko-transfuzního oddělení Krajské zdravotní – Nemocnice Chomutov hlásí nedostatek krve skupiny 0 s negativním Rh faktorem. Vyzývají proto dobrovolné dárce krve skupiny 0-, aby se přihlásili na jedno z oddělení či na odběrová pracoviště v dalších nemocnicích Krajské zdravotní.

„Naše zásoba krví krevní skupiny 0- je nyní kritická. Proto prosíme dárce krve krevní skupiny 0-, aby nám pomohli a přišli darovat svou krev,“ vyzývá MUDr. Jiří Masopust, primář Transfuzního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. „Červené krvinky nula negativní jsou univerzální, lze je podat komukoliv bez ohledu na krevní skupinu, proto je její spotřeba v nemocnicích velká, hlavně při akutních operacích po urgentních příjmech, kdy pacientovu krevní skupinu neznáme,“ vysvětluje primář s tím, že přirozeně jsou vítáni po celý rok prvodárci se všemi krevními skupinami. Ústecké pracoviště zásobuje krví hned několik nemocnic v Ústeckém kraji – v Děčíně, Litoměřicích, Roudnici nad Labem, Rumburku, Teplicích, Ústí nad Labem a také Fakultní nemocnici v Motole. „Všem, kteří v této nelehké době jsou svou krev ochotni darovat, děkujeme,“ doplnil primář Masopust.

„Zásoba nula negativních krví je i u nás pod optimem. Vzhledem k probíhající další vlně covidové pandemie můžeme očekávat nižší návštěvnost dárců. I my tak budeme rádi, pokud na výzvu univerzální dárci zareagují. Potřeba krve všech krevních skupin je samozřejmě trvalá a kdykoliv vítáme i nové dárce. Těm stávajícím patří velké poděkování, zvláště těm, kteří s námi spolupracující dlouhodobě,“ řekla MUDr. Vladimíra Kašková, primářka Hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice Chomutov.

Dárcovství krve v Krajské zdravotní, a.s.

Krajská zdravotní, a.s., (KZ) má dvě transfuzní oddělení – v ústecké Masarykově nemocnici a chomutovské nemocnici. V nemocnicích v Teplicích a Mostě jsou pouze odběrové prostory, které jsou detašovanými zdravotnickými pracovišti těchto transfuzních oddělení. Odběrovou místnost KZ nedávno zřídila i v Krušnohorské poliklinice v Litvínově. V děčínské nemocnici se provádějí odběry krve v samostatném odběrovém středisku, odebranou krev a plazmu zpracovává ústecké transfuzní oddělení.

Transfuzní oddělení jak v ústecké Masarykově nemocnici, tak v chomutovské nemocnici jsou plnohodnotnými zdravotnickými pracovišti na stejné úrovni. Na každém z těchto oddělení disponují šesti odběrovými křesly.

Ústecké transfuzní oddělení eviduje téměř 8300 dárců krve, plazmy a krevních složek. Jedná se o dárce z okresů Ústí nad Labem, Teplice a Litoměřice. V chomutovské nemocnici evidují 5500 dárců krve, plazmy a krevních destiček. Zde se jedná o dárce z okresů Most a Chomutov.

Zájemci o darování krve se mohou přímo obracet na transfuzní oddělení nebo odběrová pracoviště v nemocnicích. Zde se jim bude ochotně věnovat zdravotnický personál. Veškeré informace zájemci o darování krve najdou na webových stránkách Krajské zdravotní, a.s.

V České republice může darovat krev každý, komu je mezi 18 a 65 lety, neprodělal nebo netrpí závažnějším onemocněním, souhlasí s odběrem krve, provedením potřebných vyšetření a vedením vybraných údajů v registru dárců (při zachování povinné mlčenlivosti).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru