Město upozorňuje na možnost zastavení exekucí bez sankcí. Jak to funguje?
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Na možnost zastavit exekuční řízení bez sankčních poplatků upozorňuje občany statutární město Ústí nad Labem. Jde o exekuce, jež jsou vedeny k vymožení pohledávek města.

Týká se to nejen pohledávek statutárního města Ústí nad Labem, ale i jeho městských obvodů, jím zřízených příspěvkových organizací a právnických osob, v nichž má město většinovou majetkovou účast.

Zastavení exekuce je možné při společném splnění těchto podmínek

  1. Dluh je vymáhán soudním exekutorem podle zák. č. 120/2001 Sb., exekuční řád, ve znění pozdějších předpisů.
  2. Věřitelem je
    a) statutární město Ústí nad Labem nebo některý z jeho městských obvodů, na které se člení (Ústí nad Labem – město, Ústí nad Labem – Severní terasa, Ústí nad Labem – Neštěmice, Ústí nad Labem – Střekov) nebo
    b) některá z příspěvkových organizací zřízených statutárním městem Ústí nad Labem nebo
    c) právnická osoba, v níž statutární město Ústí nad Labem má většinovou majetkovou účast.
  3. Dlužník v termínu od 28. 10. 2021 do 28. 1. 2022 uhradí na účet soudního exekutora nezaplacenou nebo jinak nezaniklou jistinu dluhu, resp. její dosud nezaplacenou část, a částku 750 Kč představující paušální výši nákladů exekuce zvýšenou o daň z přidané hodnoty ve výši sazby 21 % (157,50 Kč), je-li exekutor plátcem této daně.

Všem dlužníkům se doporučuje uhradit uvedené částky výlučně na účet soudního exekutora, kterého ještě předtím kontaktují za účelem zjištění konkrétní výše dlužné jistiny a domluvy na způsobu označení platby a jejího správného přiřazení, tj. že se jedná o zaplacení jistiny dluhu či její dosud nezaplacené části a o zaplacení paušální částky nákladů exekuce.

Při splnění uvedených podmínek soudní exekutor i bez souhlasu věřitele a bez návrhu dlužníka vydá rozhodnutí, jímž dlužníka osvobodí od placení příslušenství pohledávky včetně nákladů předcházejících řízení a exekuci zastaví. Výjimky, kdy osvobození nelze přiznat, stanoví exekuční řád (např. náhrada škody způsobené úmyslným porušením právní povinnosti).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru