Řidiči si opět připlatí za pohonné hmoty! Benzín je v Česku nejdražší od roku 2014
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR - Cena ropy Brent přeskočila úroveň 80 dolarů za barel. Stalo se tak poprvé od 17. října 2018, jak plyne z dat Bloombergu. Nejdražší ropa za poslední takřka tři roky citelně prodraží benzín i naftu českým motoristům.

Benzín tak včera vystoupal na cenu 33,95 koruny za litr. Je tak nejdražší od 10. prosince 2014. Čerpací stanice zdražují benzín ještě nad rámec zdražení ropy, jelikož se hojí po pandemické krizi a snaží se vézt na vlně všeobecného strachu veřejnosti z inflace. Kvůli tomuto strachu jsou řidiči ochotni platit u čerpacích stanic vyšší marže, a přitom je ještě vzhledem ke zdražování v širší ekonomice považují za přijatelné.

Nafta nyní stojí 31,90 koruny za litr a je tak nejdražší od 30. ledna 2020. To ale pouze díky snížení spotřební daně z motorové nafty, k němuž letos došlo.
Ropa zdražuje z podstatné části kvůli rekordně dramatickému zdražování jiných energií, například plynu v EU (viz graf níže). Částečně totiž ropa může plyn zastoupit. Například topná nafta se v průmyslu využívá tím intenzivněji, čím dražší je plyn. Tím ovšem stoupá sháňka po ní, tedy její cena, tudíž cena ropy. Zdražující ropa, a tedy růst cen pohonných hmot umocní inflační tlaky, které nyní svírají i českou ekonomiku.

2909phmkz2

Drahá ropa se promítce v cenách benzínu a nafty. Zdroj: Data Bloomberg

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru