Zdravotníci Krajské zdravotní jezdí do domácností zajišťovat vzorky k testům na koronavirus. Infekční oddělení má další tři nakažené
Infekční oddělení. Foto: e-deniky.cz
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - V okresech Ústí nad Labem, Děčín a Chomutov, kde má Krajská zdravotní své nemocnice, její zaměstnanci se ctí zvládli nové úkoly v souvislosti se snahou orgánů ochrany zdraví zabránit šíření koronaviru mezi populací v České republice.

Velmi náročný byl především první den, sobota 7. března, kdy byly výjezdy do domácností a zajišťování vzorků k testům na koronavirus tímto způsobem v Ústeckém kraji zahájeny. Uvedl to MUDr. Aleš Chodacki, náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní.

"Ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Ústeckého kraje, která připravila vozidla s řidiči, proškolení zaměstnanci Krajské zdravotní postupně zajížděli za osobami, které Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje nahlásila. Odebrali jim vzorky k laboratornímu testu - v průběhu soboty šlo o celkem 35 osob. Dovolím si konstatovat, že jsme situaci, která se v průběhu prvního týdne od potvrzení prvního nakaženého v České republice v závislosti na vývoji epidemiologické situace každým dnem měnila, zvládli. I když je jasné, že se to dosud daří jen díky obrovskému pracovního nasazení a vysoké profesionalitě našich zdravotníků. Všem jim děkuji," vyzdvihl MUDr. Aleš Chodacki.

Infekční oddělení Krajské zdravotní - Masarykovy nemocnice v Ústí obdrželo v neděli 8. března 2020 odpoledne z Národní referenční laboratoře výsledky testů na onemocnění COVID-19 od osob, jimž odebralo vzorky v předchozích dnech. O výsledcích testů informoval primář ústeckého infekčního oddělení MUDr. Pavel Dlouhý.



"Mezi dnes vyhodnocenými vzorky na COVID-19 zaslanými z Ústeckého kraje byly zachyceny tři pozitivní. U dvou se jedná o osoby, které se zúčastnily lyžařského pobytu na Benátsku, z děčínské skupiny kolem muže, který byl potvrzen mezi prvními a byl převezen v neděli 1. března z Ústí nad Labem do Nemocnice Na Bulovce. Ve třetím případě jde o 72letého rodinného příslušníka, který se nakazil již v České republice od osob z tohoto zájezdu," sdělil primář MUDr. Pavel Dlouhý.

V Ústeckém kraji je tedy celkem 11 případů nákazy. "Tři nové byly zachyceny díky provedení odběru v domácnosti, což jen potvrzuje, že tyto výjezdy skutečně mají smysl," poukázal náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní MUDr. Aleš Chodacki.

Pacienti s negativním výsledkem testu jsou v případě dobrého zdravotního stavu propuštěni domů nebo - pokud byli vyšetřováni ambulantně - zůstávají v domácí izolaci. "Aktuálně je na Infekčním oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí hospitalizováno 12 pacientů včetně jedné ženy umístěné na jednotce intenzivní péče. Mezi těmito dvanácti jsou také čtyři lidé s prokázanou infekcí, všichni jsou v dobrém stavu," řekl MUDr. Pavel Dlouhý. "Naše oddělení je připraveno případy s těžkým průběhem přijímat a izolovat je," zdůraznil primář infekčního oddělení.

Infekční oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem již v pondělí 2. března vyčlenilo stanici č. 3 výlučně pro případnou hospitalizaci pacientů s COVID-19.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru