Kostelní náměstí - Ústečané opět dostanou možnost vyzkoušet své dovednosti ve hře na piano. Stejně jako minulý rok jim to umožní projekt s názvem Piano v Ústí nad Labem. Nástroj bude letos až do podzimu umístěn pod střešním převisem u OC FORUM na cestě k autobusové zastávce.

Nástroj byl loni umístěn ve vestibulu hlavního vlakového nádraží, kde se proti němu na konci roku spojili zaměstnanci nádraží, a byl proto pro letošní sezonu přemístěn. Instalace projektu proběhne v pátek 16.9. odpoledne. „Po výpovědi z nádraží jsem hledal nové vhodné místo, dle podnětů z řad veřejnosti jsem nakonec zvolil prostor u OC FORUM, jehož vedení mi vyšlo vstříc" říká realizátor projektu Václav Pištora, který spolupracuje s týmem pražského kavárníka Ondřeje Kobzy. Ten je autorem celorepublikového projektu s názvem Piana na ulici.

Piano bude u obchodního domu pod stálým kamerovým dohledem, OC FORUM zajistilo navrtání skoby do dlažby, ke které bude nástroj řetězem přichycen. Na klaviatuře nástroje se nově objeví zámek, Pištora vyjednal spolupráci s ochrannou službu OC FORUM, která bude piano zamykat na noc a během bohoslužeb v sousedním kostele. Cílem je zamezení hluku v době, kdy by v okolí měl být klid. Záštitu projektu poskytl primátor města Josef Zikmund.

Do dvou týdnů po instalaci bude následovat první koncert pro veřejnost. „Podobně jako minulý rok dám na koncertu prostor odvážlivcům z řad ústeckých hráčů, velmi rád touto cestou podpořím naše talenty", říká Václav Pištora. Pištorovi se noví zájemci o vystoupení mohou hlásit.

Dalším projektem, který se Václav Pištora chystá v nejbližší době spustit jsou Šachy v Ústí. Projekt spočívá v umístění šachových stolků a křesel, na kterých se lidé mohou zdarma věnovat této královské hře. V tomto týdnu dostal sponzorský dar od výrobce dřevěných hraček DETOA Albrechtice. Firma mimo jiné vyrábí šachové figurky a díky spolupráci s týmem Ondřeje Kobzy poskytla pět sad nových šachových figurek pro Ústí nad Labem. Pištora s týmem Kobzy ladí poslední detaily a první veřejný šachový stolek plánuje umístit na travnaté ploše Lidického náměstí. Oslovil v záležitosti povolení pro umístění místostarostu centrálního obvodu Karla Kariku a čeká na vyjádření radnice.

„Lidické náměstí se mi pro šachový stolek velmi líbí, protože nabízí jak klid tohoto hezkého místa, a zároveň velkou fluktuaci lidí díky blízkosti dopravního uzlu u divadla", říká Václav Pištora. Pištora oslovil Vinotéku Podskalák, která sousedí se zamýšlenou travnatou plochou, tam by si lidé mohli šachové figurky ke hře vyzvedávat, a nemuseli by si nosit figurky svoje.
Novinky mohou lidé sledovat na facebooku. Stránky obou projektů nesou jména Piano v Ústí nad Labem a Šachy v Ústí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru