Ústí nad Labem – Jsou zaměstnání, do kterých musí řada lidí i ve svátek. Jsou to například hasiči, zdravotníci, policisté, energetici nebo sociální pracovníci dětských domovů a Klokánků. I oni se snaží prožít Vánoce v klidu, pohodě a spokojenosti.

Jak uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan, na Štědrý den si na stanicích se tak jako jinde ozdobily jednotky vánoční stromek, dárky se pod ním ale neobjeví. „Štědrovečerní večeři si donese většinou každý hasič vlastní, na některých stanicích si u ní posedí společně, někde je to individuální záležitost. Alkohol je samozřejmě tabu," řekl Lukáš Marvan.

O Vánocích se oproti běžným směnám hasiči zvolní ve výcviku a sníží se i objem úkolů. „Čemu se ale nevyhnou, je pravidelné údržba techniky a prostředků zejména po zásazích a mimořádných událostech, které se dějí bohužel i v těchto dnech," doplnil krajský mluvčí hasičů.

Aby domovům na Štědrý den bylo teplo, mohli se v klidu dívat na pohádky, zajišťují energetici. Mluvčí společnosti ČEZ severní Čechy Soňa Holingerová uvedla, že Štědrovečerní večeři si budou muset nechat ujít i pracovníci poruchové služby, provozní elektrikáři, elektromontéři, dispečeři, operátoři call centra a řada dalších profesí související s distribucí elektřiny.

„Další desítky pracovníků budou doma držet pohotovost na telefonu. Splnit nároky na bezporuchový provoz distribuční sítě o vánočních svátcích totiž vyžaduje nepřetržitou připravenost pohotovostních čet, které musí okamžitě vyrazit do terénu a odstranit eventuální poruchy na vedení. Proto budou desítky pracovníků dispečinku a poruchové služby v pohotovostním režimu. Téměř 100 jich bude o svátcích dbát na to, aby na severu Čech „nezhasly" vánoční stromečky a televize s pohádkami. V případě blížící se nepřízně počasí se tyto počty navyšují o další desítky pracovníků," dodala Soňa Holingerová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru