ZAJÍMAVOST: Energetici nasvítili modře elektrárnu
Foto: Ota Schnepp, ČEZ
Zajímavosti

Severní Čechy - Skupina ČEZ se opět připojila k celorepublikové kampani „Česko svítí modře“, jejímž cílem je více porozumět světu lidí s autismem, se opět připojila i skupina ČEZ. V noci z 2. na 3. dubna tak napříč celou republikou ozářila sedm vybraných objektů modrou barvou, která symbolizuje mezilidskou komunikaci.

Mnozí zaměstnanci ČEZ pak podpořili 3. dubna akci tím, že přišli do práce v modrém. Na severu Čech byly modře nasvíceny děčínské sídlo ČEZ Distribuce a Elektrárna Tušimice. V jejím případě se jednalo o střechu kotelny a jednu z chladicích věží.

Pátý ročník iniciativy „Česko svítí modře“ byl zahájen na Velikonoční pondělí 2. dubna, což je Světový den zvýšení povědomí o autismu, a potrvá až do konce měsíce. Jedná se o projekt platformy Naděje pro autismus, jejímž cílem je zvyšování povědomí veřejnosti o problematice tohoto stále četnějšího neurovývojového postižení. Prevalence výskytu poruch autistického spektra (PAS) se dle aktuálních dat CDC opět zvýšila. S některou z forem autismu bude žít již každé 40. narozené dítě, 2,5% populace, to je 188 000 000 lidí planety a na 250 000 obyvatel České republiky. „Samotné nasvícení budov situaci osob s autismem nezmění, je však výrazným aktem vyjádření sympatií s lidmi, kterých se autismus bytostně dotýká,“ uvádí zakládající členka platformy Naděje pro autismus Milena Němcová. Letošní kampaň se podle ní nese v duchu motta „Navzdory osudu“.

0304cez

Foto: Soňa Holingerová, ČEZ

Skupina ČEZ se k 5. ročníku kampaně připojila nejen tím, že v noci modře zářily administrativní budovy Praze, Plzni a Děčíně, uhelné elektrárny Tušimice a Dětmarovice, vodní elektrárna Hučák v Hradci Králové a jaderná elektrárna Dukovany, ale i vyvedením firemního intranetu ve stejné barvě. Řada zaměstnanců pak přišla na do práce rovněž v modrém. „Kampaň Česko svítí modře je pro nás milou příležitostí ke sdílení solidarity s lidmi s autismem společně a s velkým počtem zúčastněných. Ráda bych také vyzdvihla Nadaci ČEZ, která různé projekty pro občany s tímto postižením podporuje dlouhodobě,“ poznamenala Michaela Chaloupková, lídr CSR aktivit a členka představenstva Skupiny ČEZ.

0304cez3

Foto: Ota Schnepp, ČEZ

Příkladem takové podpory na severu Čech je pomoc ústecké pobočce Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením v ČR. Organizace sdružuje odbornou i laickou veřejnost a jejím cílem je napomáhat klientům s mentálním defektem v zapojení do společnosti a do vzdělávacího procesu. Rovněž pomáhá rodinám s handicapem. V posledních dvou letech Nadace ČEZ i Skupina ČEZ podpořily pobočku celkovou částkou ve výši 100 000 korun. Podle předsedkyně sdružení Ivany Bartuškové byly finanční prostředky použity na zooterapii, která umožňuje zlepšit citové, rozumové a pohybové schopnosti lidí s handicapem. Přispívá i k zlepšení jejich psychické pohody a zvýšení koncentrace.

Autor: Ota Schnepp, ČEZ

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru