OBRAZEM: Podívejte se s námi dovnitř: Co všechno s sebou vozí hasiči v tomto autě?
Foto: Michal Hrdlička
Zajímavosti

Ústecký kraj - Často potkáváte na silnicích či ve městě hasiče, jak spěchají v tom velkém červenobílém autě pod modrým světlem a za hlasitého houkání za někým, kdo vážně potřebuje jejich pomoc. Chcete vědět, co všechno vozí s sebou? Podívali jsme se důkladně na jejich vybavení.

Dnes už to nejsou pouze požáry, za kterými hasiči spěchají, ale i mnoho jiných technických zásahů, kterých je opravdu široká škála. Pojďme nahlédnout hasičům pod kapotu (rolety) co mají ukrytého ve svých velkých autech.

Hasiči na požární stanici v Žatci, kam se podíváme, mají na svém prvním výjezdu zařazené vozidlo CAS 24 Scania 4x4 P 340. Žatecká jednotka vyjíždí nejčastěji s tímto prvovýjezdovým vozidlem, ve kterém je vždy osádka: řidič-strojník, velitel družstva (čety) a vždy minimálně dva vyškolení hasiči.

Vozidlo je cisternová automobilová stříkačka, která si vozí vlastní zásobu hasiva - 2500 litrů vody a 400 litrů pěnidla vždy na prvotní zásah.

V kabině vozu jsou v sedadlech integrované dýchací přístroje Drager, masky, defibrilátor, mnoho měřících přístrojů a termokamera na vyhledávání skrytých ohnisek a osob. Velitel má k dispozici dvě vozidlové a kapesní radiostanice, tablet, kterým dokáže komunikovat s krajským operačním střediskem a který dovede jednotku na místo události. V tabletu je například databáze nebezpečných látek a mnoho operativních karet podniků v hasebním obvodu jednotky.

Vozidlo Scania je vybaveno velkou sadou vyprošťovacího nářadí LUKAS na vyprošťování osob po dopravních nehodách, elektrocentrálou na výrobu elektřiny, přetlakovým ventilátorem na odvětrávání kouře z hořících objektů, plovoucím čerpadlem na čerpání vody i z hladiny. A také motorovou a rozbrušovací pilou.

Ve vozidle je mnoho technických prostředků na čerpání a dopravu vody na požářiště včetně proudnic. Dále několik kusů protichemických a tepelných obleků pro zásahy s nebezpečnou látkou a velkých požárů. Nepostradatelnou součástí každého hasičského vozu jsou i hadice.

Jednou z hasičských specializací je i hasič-lezec, tak v cisterně naleznete i několik lezeckých batohů včetně záchranných lan.

Ve vozidle je plně vybavený zdravotnický kufr pro zdravotníka. V dalších kufřících je speciální nářadí na otvírání uzavřených bytů, výtahů a oken a zámečnické nářadí.

Na každé straně vozidla je vždy v posledním boxu u strojovny čerpadla 60 metrový naviják s vysokotlakým vodním proudem na účinné a rychlé hašení požárů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru