Ústí nad Labem – Ačkoliv je po dvaadvacáté hodině cestujícím ústeckou městskou hromadnou dopravou umožněn jen nástup předními dveřmi, kdy se nastupující musí řidiči prokázat platným jízdním dokladem, přepravní kontroloři Dopravního podniku města Ústí nad Labem pravidelně odhalují pasažéry, kteří jedou takzvaně na černo. Svědčí o tom poslední akce, která proběhla uplynulý víkend.

Mluvčí ústeckého Dopravního podniku Luboš Heřnam uvedl, že akce proběhla ve večerních hodinách v pátek 19. května a pokračovala až do sobotního rána 20. května. „Kontroloři se zaměřili nejen na kontrolu jízdních dokladů, ale i na dodržování přepravní a tarifní kázně. Například na cestování se zavazadlem a psem bez schrány nebo na konzumaci potravin a nápojů ve vozidlech,“ doplnil v tiskové zprávě mluvčí.

„Noční kontrolní akci jsme zahájili podle předem stanoveného rozvrhu po dvaadvacáté hodině a skončili v brzkých ranních hodinách. Kontrola probíhala nejprve na Předmostí, kde každé vozidlo MHD bylo zastaveno strážníky městské policie a po své trase pokračovalo dále po ukončení přepravní kontroly. Veškeré kontroly proběhly za účasti Městské policie města Ústí nad Labem. Cestující, který neměl platný jízdní doklad a odmítl zaplatit přirážku v hotovosti, byl ihned vyloučen z přepravy a přepravní kontroloři s ním sepsali zápis vně vozidla, aby nedocházelo ke zpoždění jednotlivých spojů. Následně se přepravní kontroloři rozdělili na jednotlivé noční spoje a každá skupina kontrolovala cestující přímo na jednotlivých nočních linkách v celé trase, opět za asistence strážníků,“ popisal způsob kontroly výkonný ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem Libor Turek.

Cílem akcí je především zvýšení bezpečnosti cestujících v ústecké městské hromadné dopravě. Dvojice strážníků je přítomna přímo ve voze, kde přispívá k ochraně a bezpečnosti pracovníků přepravní kontroly i ostatních cestujících a zároveň působí preventivně. „V rámci prevence v boji proti cestujícím bez platného jízdního dokladu provádíme tyto akce poměrně často, kontroly neprobíhají jenom ve dne, ale máme i několik velkých nočních akcí. Spolupráce s Městkou policií města Ústí nad Labem a Policií České republiky je pro nás klíčová a velmi si vážíme, že nám strážníci i policisté, vždy vyjdou vstříc. Vzhledem k narůstající agresivitě cestujících je přítomnost strážníků a policistů při těchto akcích nutností,“ doplnil Milan Hrudka, vedoucí přepravní kontroly.

Při poslední noční akci revizoři zkontrolovali 58 spojů, kdy 69 cestujícím bez platného jízdního dokladu udělili přirážku k jízdnému. „Jedna z přepravních kontrol odhalila také cestující, kteří nehovořili česky, neměli platný jízdní doklad a neprokázali se žádným dokladem totožnosti. K ověření osobních údajů musela být přivolána Policie České republiky, která na základě poskytnutých údajů cestující ztotožnila. Po poučení o výši přirážky a podmínkách úhrady, se nakonec cestující cizinci rozhodli zaplatit přirážku k jízdnému ihned a celá věc tak byla vyřízena na místě,“ uvedl závěrem Luboš Heřman.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru