Muž vylákal z desítek důchodkyň po celé republice přes sto tisíc korun
POLICISTÉ NA PONDĚLNÍ TISKOVÉ KONFERENCI, KDE SEZNÁMILI NOVINÁŘE S PŘÍPADEM. FOTO: MONIKA PROCHÁZKOVÁ
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Na třicet důchodkyň po celé republice podvedl 44letý muž z Litoměřic. Vylákal z nich 117 tisíc korun. Řádění podvodníka udělali přítrž kriminalisté v Chomutově. V současné době je muž ve vazbě, hrozí mu až pětileté vězení.

Muž páchal trestnou činnost od loňského října, působil po celých Čechách, konkrétně v Praze, Chomutově, Plzni, Berouně, Teplicích, Mostě, Děčíně, Mladé Boleslavi, Žďáru nad Sázavou, Jihlavě, Brně, Břeclavi, Přerově a Olomouci. Jeho doménou byly podvody, přičemž se zaměřil na důchodkyně. Vytipoval si je podle jména na zvonku a následně ženám tvrdil, že je spolužák či kamarád jejich syna nebo vnuka a na něco nutně potřebuje peníze. „Působil suverénně a důvěryhodně. Vybíral si ženy ve vyšším věku, nejstarší podvedené seniorce bylo 93 let,“ řekl v pondělí na tiskové konferenci zástupce vedoucího chomutovské kriminálky Robert Kubánek.

Kriminalistům se zatím podařilo objasnit 29 podvodů, nejde ale o konečné číslo. Policisté počítají s tím, že se seznam poškozených žen rozšíří ještě o dalších zhruba deset jmen.
Muž většinou požadoval po důchodkyní něco kolem pěti tisíc korun. O víc si neříkal schválně, aby nebyl podezřelý. V každém městě okradl maximálně dvě až tři seniorky, pak se přesunul jinam. Domníval se, že když bude postupovat tímto způsobem, policisté si jednotlivé případy nespojí dohromady.

O první podvedené ženě se kriminalisté dozvěděli letos v lednu, pachatele zadrželi 18. dubna v Olomouci. „S policií spolupracuje a k trestné činnosti se doznává,“ doplnil k případu Kubánek. Čtyřiačtyřicetiletý muž byl obviněn z trestného činu podvodu a porušování domovní svobody, v současné době je ve vazební věznici v Litoměřicích.

Muž měl s podvody na důchodcích bohaté zkušenosti z minulosti. Loni v březnu se vrátil z vězení, kde seděl čtyři roky za sérii 64 podvodů. Teď mu hrozí až pět let za mřížemi.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru