Premiér Andrej Babiš podpořil vznik kardiochirurgie v ústecké Masarykově nemocnici
Foto: Krajská zdravotní
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Předseda vlády České republiky Andrej Babiš v přítomnosti ministra zdravotnictví ČR Adama Vojtěcha, ministryně financí ČR Aleny Schillerové a ministryně pro místní rozvoj ČR Kláry Dostálové podpořil vznik kardiochirurgického pracoviště v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Ta patří mezi pět největších nemocnic v kraji, které spadají pod Krajskou zdravotní. Pracoviště vzniklo 1. ledna letošního roku vedle kardiologické kliniky a jeho úspěšná činnost je předpokladem pro získání statutu komplexního kardiovaskulárního centra od ministerstva zdravotnictví.

Premiér Babiš a ministři v rámci výjezdu kabinetu do Ústeckého kraje 14. května 2018 debatovali v lékařské knihovně Vzdělávacího institutu Krajské zdravotní, a. s., se zdravotníky. Diskuzi byli přítomni hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, náměstek hejtmana Stanislav Rybák, předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák, generální ředitel Petr Fiala, členové vedení Krajské zdravotn, ředitelé a hlavní sestry krajských nemocnic, přednostové klinik a další lékaři a sestry.

Ing. Jiří Novák, předseda představenstva KZ, vysvětlil, proč je získání statutu komplexního kardiovaskulárního centra jednou z priorit vedení společnosti: "Na rozdíl od zbytku republiky dosud nebylo kardiochirurgické pracoviště na území Ústeckého kraje, ani na území sousedních krajů Libereckého a Karlovarského. Kardiochirurgické pracoviště v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem v následujících týdnech čekají první operační výkony a my vynaložíme veškeré úsilí k získání statutu Komplexního kardiovaskulárního centra, které si obyvatelé Ústeckého kraje zaslouží. Do získání statutu však musíme provoz kardiochirurgie hradit z vlastních prostředků," zdůraznil Jiří Novák.

Předseda představenstva Krajské zdravotní předal ministru zdravotnictví žádost o rozšíření statutu "Centra vysoce specializované kardiovaskulární péče" na "Centrum komplexní kardiovaskulární péče" již při jeho první letošní návštěvě Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem 19. března.

"Ano, za zřízení kardiocentra se přimluvím. Souhlasím s tím, že si kraj takové pracoviště zaslouží," potvrdil premiér Andrej Babiš svůj předchozí slib z léta 2016, kdy Krajskou zdravotní a ústeckou Masarykovu nemocnici navštívil jako místopředseda vlády a ministr financí.

"Na západ od Prahy žádné kardiocentrum není, a proto také Ústecký kraj jeho vznik v největší z jeho nemocnic dlouhodobě podporuje," uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. "O Krajské zdravotní všude hovořím v dobrém, protože v posledních letech jde o společnost, kterou se kraj může pochlubit. Hospodaří v kladných číslech a my nemusíme přispívat, na rozdíl od některých jiných krajů, na provoz nemocnic, ale poskytujeme finanční podporu na investice, na rekonstrukce a nákup nových přístrojů," řekl Oldřich Bubeníček.

Kardiologická klinika Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem pod vedením jejího přednosty prof. MUDr. Pavla Červinky, Ph.D., FESC, FSCAI patří ke špičkovým pracovištím svého druhu v České republice. Tým kliniky ročně ošetří více než čtyři tisíce pacientů. Klinika zahájila jako jedna z prvních v České republice katetrizační léčbu nedomykavosti mitrální chlopně, vybrána byla samotným výrobcem tohoto zařízení k provádění těchto výkonů. Je jedním ze čtyř takto specializovaných pracovišť v ČR. Lékaři kliniky provedli perkutánní implantace chlopně do aortální pozice (TAVI) s protekcí možné embolizační mozkové příhody pomocí speciálního nového zařízení - Claret CE ProTM. Šlo o první použití tohoto zařízení v ČR. Pro TAVI (katetrizační implantace aortální chlopně), což je nová metoda, která umožňuje léčbu nemocných se závažným postižením aortální chlopně u nemocných s velmi vysokým rizikem kardiochirurgické léčby, se stal profesor Červinka proktorem, tedy osobou pověřenou dozorem.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru