Z E-MAILŮ REDAKCI E – ÚSTÍ.CZ: Půtky na ústecké politické scéně
Ilustrační foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Hnutí Vaše Ústí vydalo ve středu 29. března tiskovou zprávu, ve které tvrdí, že 1. náměstek primátorky města Ústí nad Labem nepřípustně zasahuje do veřejných zakázek. Jiří Madar nařčení odmítá a považuje ho za snůškou domněnek, nepřesností a lží. Redakce on-line deníku E – Ústí.cz vám přináší obě tisková prohlášení v plné verzi.

TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ HNUTÍ VAŠE ÚSTÍ

Náměstek primátorky Jiří Madar nepřípustně zasahuje do veřejných zakázek. Do seznamu navržených firem rukou dopsal další tři společnosti, v jedné z nich působila dnešní zástupkyně Madarova Ústeckého fóra občanů. Vaše Ústí to považuje za další skandální praktiky náměstka primátorky a žádá jeho odchod.

Na dopisování firem narazilo Vaše Ústí náhodou. V rámci odpovědi podle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím zaslalo místopředsedovi našeho hnutí Martinu Konečnému dokument kulturní středisko. Šlo o seznam firem, které měl ředitel střediska Ivan Dostál oslovit kvůli loňské zakázce na opravu podlahy. Směrnice rady města o veřejných zakázkách ukládá ředitelům příspěvkových organizací, ale třeba i vedoucím odborů, oslovit u zakázek nad 150 000 korun alespoň tři firmy. Ke třem společnostem navrženým střediskem připsal náměstek primátorky Jiří Madar rukou další tři společnosti. „Z podkladů, které mi poskytlo kulturní středisko, vyplývá, že náměstkem Madarem dopsané firmy ředitel Dostál skutečně oslovil,“ říká místopředseda hnutí Vaše Ústí Martin Konečný.

Vaše Ústí má podezření, že firmy by mohly být s Madarem spjaté. Jednou z nich je Z.E.R.O.stav inženýring,a.s., v jejíchž orgánech dříve působila jedna z blízkých spolupracovnic náměstka Madara. Druhou je Max Building, s.r.o., která má sice oficiální sídlo na Litoměřicku, nicméně její vizitku je možné objevit u vstupu do Ústečanům dobře známého žlutého domu vedle divadla. Ta zakázky od města dostávala v době vlády ODS.

Více zde:

https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=23723&typ=UPLNY

https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=28818&typ=UPLNY

Vaše Ústí považuje zásah politika do veřejných zakázek za zcela nepřípustný. „Pan Madar vrací město o dlouhé roky zpátky, do doby, kdy si zakázky rozdělovaly předem určené firmy. Je to skandální,“ říká předseda klubu zastupitelů Martin Mata.

Podle Vaše Ústí nešlo o ojedinělý zásah náměstka primátorky. Další podklady k poptávkovým řízením jsme se snažili získat jak od magistrátu, tak od příspěvkových organizací, které spadají do kompetence náměstka Madara. Žádosti dle zákona o svobodném přístupu k informacím ale úřad i organizace zamítly. „Město i jeho organizace najednou dospěly k závěru, že jde o interní dokumenty, které nevydají. Pikantní je, že nejprve odpověděl magistrát a příspěvkové organizace jen zkopírovaly jeho stanovisko. Zoologická zahrada dokonce na písmeno přesně, tam se ani neobtěžovali změnit jméno povinného subjektu,“ doplňuje Martin Konečný.

Potom, co Jiří Madar měnil zřejmě podle sympatií výši odměn ředitelům příspěvkových organizací a poté, co si loňské Ústecké Vánoce předem rozparcelovaly bez jakýchkoli soutěží předem dané agentury, je toto další důkaz toho, proč by náměstek primátorky měl svůj post opustit. „Odmítáme se smířit s tím, že ve vedení města je člověk, který zasahuje do kompetencí ředitelů a úředníků. Máme oprávněné obavy, že nejen v tomto směru jde o běžnou praxi náměstka Madara. Věříme, že ani ostatní zastupitelé nebudou nečinně přihlížet tomu, že si UFO, které získalo ve volbách pouhé 2 mandáty z 37, obsazuje postupně svými lidmi orgány města, rady, ale i městské společnosti. Lidé jako je Jiří Madar čistou politiku dělat neumí a ve vedení města nemají co dělat,“ doplňuje předsedkyně Vaše Ústí Yveta Tomková.

VYJÁDŘENÍ 1. NÁMĚSTKA PRIMÁTORKY MĚSTA ÚSTÍ NAD LABEM MUDr. JIŘÍHO MADARA

Je těžké věcně reagovat na tiskové prohlášení spolku zastupitelů Vaše Ústí předané médiím na tiskové konferenci 29. 3. 2017. Materiál je snůškou domněnek, nepřesností a lží a nepodává žádnou, natož bezprecedentní informaci pro obyvatele města. Vaše Ústí si například plete UFO s ODS a takových chyb je v prohlášení několik.

Mohu jen odmítnout naznačovaná propojení firem s vedením města a prohlašuji, že nedošlo k žádnému porušení zákona, vyhlášky nebo směrnice.
Tvrzení Vašeho Ústí nemají žádný reálný podklad a samo hnutí muselo přiznat, že v soutěži o zakázku vyhrála firma, která nebyla oslovena příspěvkovou organizací ani po doporučení rozšířit počet oslovených zhotovitelů. Vaše Ústí dává k disposici pouze část dokumentů z této konkrétní zakázky. Je doložitelné, že bylo osloveno oněch šest firem a ještě další dvě si vyžádaly podklady. Celou soutěž naopak vyhrála s nejnižší cenou firma, která v těch šesti napsaných ani nebyla. Je to naopak absolutní transparentnost a maximální snížení ceny podle rozpočtu.

Představitelé uskupení Vaše Ústí se rozhodli prezentovat snahu současného vedení města o otevřenější, konkurenčnější a tím pádem i pro organizace města výhodnější soutěžení o veřejné zakázky jako bezprecedentní zásah mojí osobou z pozice náměstka primátorky a dát mu punc něčeho nekalého.

Popis fungování zakázek v p.o. a magistrátu
Zakázky tzv. malého rozsahu na odboru OMOŠ nebo v příspěvkových organizacích města probíhají přesně dle směrnice města a je nutný souhlas vedoucí odboru a příslušného náměstka. Vše toto je nad rámec zákona o zadávání veřejných zakázek a zpřísňují se tím podmínky pro transparentnost a zamezuje možnému korupčnímu prostředí.

Zakázky pro odbory magistrátu realizuje nový odbor – právní odbor, oddělení veřejných zakázek a zakázky jsou zveřejněny na profilu města. Tento proces skutečně probíhá, aby byly zakázky co nejvíce otevřené. Já osobně ani nikdo z rady města není nikdy v hodnotících komisích a jediným kritériem je téměř vždy nejnižší cena, což je číselný ukazatel, který nedává absolutně žádnou možnost k jakýmkoli spekulacím.

Jiná situace je u příspěvkových organizací města. Odbor magistrátu a příslušný náměstek schvalují vyhlášení veřejné zakázky v hodnotě nad 150.000 Kč a její nejvyšší možnou cenu. Samy p.o. si soutěž organizují a soutěží. Návrhy p.o. na oslovené firmy jsou buď změněny na podmínku zveřejnění na profilu zadavatele (pokud jej měly), nebo doplněny o další firmy. Důvodem je právě to, aby nebyly oslovovány dlouhodobě stejné firmy, což se na odboru i v p.o. mnoho let dělo. Smyslem je právě nabourání vazeb, snaha narušit zaběhnutý systém a naopak narušit možnosti korupčního jednání oslovením dalších doplněných firem, aby nabídky byly co nejširší a cena následně co nejnižší.

Rozšiřování seznamů firem k oslovení do soutěží vede k větší konkurenci a snížení nákladů na zakázky. Takový postup je ověřitelný a funkční. Není mi známo, co na tom Vaše Ústí vidí za bezprecedentní, možná jsme někoho, kdo měl na zakázce zájem, zásahem do výhodných vazeb vyvedli z míry. Toto je standardní postup. Vzhledem ke skutečnosti, že si soutěže organizují p.o. samy, ani vedení města neví, kdo zakázku vyhrál, jelikož vlastní hodnocení probíhají na p.o, které si i výsledky zakládají ve svých organizacích a na město nejsou zasílány. Ale vždy se těmito poptávkami docílilo snížení ceny. Město chystá transparentní a víceleté výběrové řízení na zakázky na odboru, protože zde nikdy žádné neproběhlo a stále stejné firmy jsou roky oslovovány shodně, a to bez výběrového řízení. Tento postup je ověřitelný a skutečně takto funguje, aby docházelo k úsporám v nákladech města, nabídky byly co nejširší a transparentní.

Vzhledem k tomu, co prezentuje Vaše Ústí jako porušení „směrnice“, zvážím svůj osobní postup právní cestou vůči konkrétním zástupcům hnutí Vaše Ústí, neboť tento postup považuji naopak více transparentní a vyjádření hnutí považuji za pomluvu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru