Dobrá zpráva ze ZOO: malé medvědí slečně se daří skvěle
Z medvíděte se vyklubala slečna a daří se jí výborně. Foto Věra Vrabcová
Ústí nad Labem

Ústí – Medvěd malajský, narozený v ústecké ZOO před dvěma měsíci, se má čile k světu. ZOO se tímto odchovem podařil velký úspěch, neboť odchovat mláďata tohoto druhu se za posledních sedm let nepovedlo nikde jinde v Evropě.

První důkladná kontrola mláděte proběhla tento týden ve středu. Předtím by k němu samice dlouho nikoho nepustila. Nyní ji ošetřovatelé v ZOO nalákali do vedlejší expozice a na chvíli oddělili, aby mohli medvídě zkontrolovat, vyšetřit, zvážit. „Snažili jsme se, aby tato doba byla co nejkratší, protože na rozdíl od prvního odchovu v roce 2011 si matka Barma toto mládě více užívá, nechce od něj odejít ani na chvíli,“ uvedla chovatelka Klára Machoňová. „Čekali jsme, až medvídě trochu povyroste a bude možné provést základní kontrolu zdravotního stavu, zjistit pohlaví a hmotnost, provést nutné očkování,“ vysvětlila.

A všichni chovatelé v ZOO měli radost. Zjistili, že mládě je samička o hmotnosti 5 kg. Především je však zcela zdravá a v pořádku.

Krátce po narození kvůli klidnému a zdravému vývoji mláděte byla rodinka ukryta před zraky návštěvníků, nyní už však mohou lidé mladého medvídka vidět. „V polovině dubna byly neprodyšné zábrany okolo expozice nahrazeny nízkým plůtkem, takže v současné době již návštěvníci mohou z dostatečné vzdálenosti mládě s matkou sledovat. Malá samička bude den ode dne zdatnější a šikovnější. Přibližně v pěti měsících už bychom ji mohli i představit veřejnosti ve venkovním výběhu,“ informovala Věra Vrabcová, mluvčí ZOO Ústí nad Labem.

Další podrobnosti a zajímavosti o medvíděti a úspěchu ZOO Ústí jsme psali ZDE.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru