Důstojníci z kriminálky zneužili svou pravomoc a podvedli prodejce her. Nezkusili to i na vás?
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Most - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) trestně stíhá dva příslušníky Policie ČR, kteří v Mostě zneužili svou pravomoc a v době svého volna podvedli prodejce počítačových a konzolových her. Vyšetřovatel již oba obvinil ze spáchání přečinů zneužití pravomoci úřední osoby a z podvodu, které spáchali ve spolupachatelství. Oběma tak v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na pět let nebo zákaz činnosti.

Příslušníkům Generální inspekce bezpečnostních sborů se před několika dny podařilo získat operativní informaci o podezření z trestné činnosti dvou kriminalistů v Mostě. "Okamžitě byly zahájeny úkony trestního řízení, které vyústily ve velmi rychlé zadržení dvou příslušníků Služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR Most," informuje Ivo Mitáček z kanceláře ředitele GIBS.

"Oba kriminalisty viníme z toho, že v polovině minulého měsíce se společně a v době svého osobního volna sešli s mladým mužem, který nabízel na internetu prodej originálních her na značkové herní konzole. Následně se představili pod smyšlenými jmény a po předložení originálu služebního odznaku SKPV PČR oznámili, že mu zabavují více než třicet herních nosičů s aktuálními tituly populárních her. Důvodem k zabavení her byla smyšlená informace, že tituly pocházejí z trestné činnosti, o čemž mu dokonce vydali i falešný protokol o vydání věci, na hlavičkovém papíře Policie ČR Teplice a se smyšlenými jmény v podpisech. Prodejci her tak způsobili škodu za téměř 20 tisíc Kč," dodal Ivo Mitáček.

Svým jednáním kriminalisté hrubě porušili povinnosti příslušníků policie, jednali v rozporu se služebními předpisy i zákony. Činnost svěřenou do pravomoci policie tak vykonávali bez právního důvodu a v úmyslu se obohatit. Oba jsou stíháni na svobodě a případ je nadále v našem vyšetřování pod aktivním dozorem příslušného státního zástupce.

Výzva k občanům Ústeckého kraje:

"Zveřejněním a popisem tohoto případu žádáme další občany, kteří byli vystaveni podobným situacím nebo byli podobně podvedeni, aby se co nejdříve přihlásili na operační středisko GIBS – tel. 974 839 734, nebo na linku 158," sděluje Ivo Mitáček.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru