Hromadné vypouštění balónků v purpurové barvě. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Lékaři a zdravotní sestry Novorozeneckého oddělení Krajské zdravotní v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem uspořádali v rámci oslav Světového dne předčasně narozených dětí, který připadá každoročně na 17. listopadu, podzimní setkání „Ústeckých minidětí". Akce byla určena nedonošeným dětem a jejich blízkým a konala se ve čtvrtek 16. listopadu 2017 v Muzeu města Ústí nad Labem.

Všechny přítomné v úvodu přivítal lékař ústeckého novorozeneckého oddělení Petr Janec. „V Ústeckém kraji se oproti ostatním částem České republiky rodí nejvíce nezralých novorozenců. Celorepublikový průměr je okolo devíti procent, u nás v Ústeckém kraji je to přes jedenáct procent. Ročně je v našem perinatologickém centru pečováno v průměru o sto dětí s porodní hmotností nižší než patnáct set gramů. Díky pokrokům v medicíně se nám daří kvalitněji pečovat o předčasně narozené děti a výsledky naší péče jsou srovnatelné s ostatními centry v České republice," uvedl Petr Janec.

Jeho kolega Martin Pánek, který pravidelně setkání „Ústeckých minidětí" organizuje, doplnil, že ústecké novorozenecké oddělení je jedním z 12 perinatologických center v České republice, které poskytuje péči všem patologickým novorozencům narozeným od 24. týdne těhotenství. „Od začátku letošního roku do konce měsíce září jsme na našem oddělení pečovali o 229 předčasně narozených novorozenců. Z toho 29 dětí vážilo méně než jeden kilogram," dodal Martin Pánek.

„Všechna  setkání předčasně narozených dětí doprovázených svými rodiči, lékaři a sestřičkami našeho novorozeneckého oddělení jsou plná radosti, štěstí a silných emocí. Nejinak tomu bylo i dnes a  já jsem mohl být velmi hrdý na práci všech zaměstnanců novorozeneckého oddělení naší nemocnice, které se právem řadí mezi ta nejlepší v České republice," uvedl ředitel zdravotní péče ústecké Masarykovy nemocnice Josef Liehne.

V rámci setkání „Ústeckých minidětí" se křtil charitativní kalendář ústeckých minidětí s hráči amerického fotbalu SC BLADES. Děti si na několika stanovištích vyzkoušely své dovednosti, rodiče si vyslechli přednášky z úst zdravotníků. Zábavné odpoledne zakončilo hromadné vypouštění balónků v purpurové barvě, které je symbolem Světového dne předčasně narozených dětí.

V pátek 17. listopadu 2017, stejně jako v minulém roce, v čase mezi 17:00 a 22:00 hodinou se purpurově rozzářila ústecká dominanta – výletní zámeček Větruše. Záštitu ústeckému Světovému dni předčasně narozených dětí udělila primátorka města Ústí nad Labem Ing. Věra Nechybová.

FOTOGALERIE

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru