Zapotíme se. Venku bude přes pětatřicet stupňů Celsia
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Po relativně chladných dnech, kdy se teplotní maxima pohybovala v rozmezí 24 až 29 °C a kdy se teplotní minima pohybovala v rozmezí 16 až 11 °C, se počasové štěstí přikloní na stranu teplomilů, spíše horkomilů. Navíc zmodrá obloha, takže paráda. Globální oteplování znovu v akci?

No, takzvané supertropy v našich zeměpisných délkách a šířkách začátkem srpna byly i v devadesátkách, i v osmdesátkách... Co takovej 1. srpen 1994: Karlovy Vary 34,5 °C, Františkovy Lázně 34,6 °C, Děčín 37,0 °C, Varnsdorf 37,0 °C, Doksy 37,2 °C, Žatec 37,2 °C, Doksany 37,9 °C, Ústí nad Labem 38,5 °C a tak dále. Tož už tenkrát to počasí umělo pořádně rozpálit! Jo, pravda, teď mu to asi jde ještě líp, no ale stejně. Podnebí se neustále mění a obecně se střídají chladnější a teplejší období. Možná bychom se divili, co si o dnešních teplotách budou říkat nadcházející generace. Antarktida kdysi byla zelená, tropy kdysi pokrývaly ledovce. To jen taková menší odbočka od tématu.

A teď, člověče, k aktuální předpovědi hleď:

2. srpna: Přes den okolo 24 až 28 °C, ráno kolem 15 až 11 °C. Bez srážek a do cca 9:00 převážně jasno, potom se budou angažovat nějaká ta oblaka.

3. srpna: Přes den okolo 29 až 33 °C, ráno kolem 17 až 13 °C. Deštníky nechte doma, zato sluneční brýle ne, byť odpoledne úplně vymeteno nebude.

4. srpna: Přes den okolo 30 až 34 °C, ráno kolem 20 až 16 °C. Nemáte-li dovču, klidně se vymluvte na rýmičku a hurá se opalovat. Jasné nebe je jisté.

Jen tak pro zajímavost, jak by mohl vypadat první srpnový víkend:

Pátek: Přes den okolo 32 až 36 °C, ráno kolem 21 až 17 °C. Odpoledne a večer bouřky na studené frontě, po které se to opět pototo...

Sobota: Brutální zima, resp. přes den pouze okolo 20 až 24 °C. Ráno pozor na omrzliny, resp. teploty kolem 14 až 10 °C.

Neděle: Příjemně, resp. přes den plus minus 24 až 28 °C. Avšak ráno vypadá drsně, s teplotami kolem 13 až 9 °C.

Škoda, že teplo nadcházejících dnů nejde nějak uskladnit do osobních zásobníků a pak z nich v zimě postupně čerpat, že? Teplárnám by asi moc teplo nebylo, ale zima v trenkách by byla zachráněna, bez ohledu na ekonomickou situaci. Tak talofa a manuia te aso, což by v tuvalštině mělo znamenat tak čau a mějte fajn den! (Tuvalu je dosti specifický mikrostát v Oceánii, který bohužel pomalu mizí pod hladinou Pacifiku. Atol Funafuti, vstupní brána do Tuvalu, má rozhodně své kouzlo, avšak atol Nukulaelae, to jsou hotové Maledivy, jen bez hotelových komplexů a turistů!)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru