Zdražování hypoték nabírá dál na obrátkách. Lidem se vyplatí počkat do roku 2024, radí ekonom
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Průměrná sazba hypoték v ČR stoupla v listopadu na 3,75 procenta, a to z říjnové hodnoty 3,1 procenta. Jedná se o nejvýraznější meziměsíční zdražení hypoték v historii, jak vyplývá ze statistik společnosti Golem Finance.

Na běžné hypotéce, kterou si lidé vezmou nyní, tak zaplatí nejčastěji o 2000 až 3000 korun měsíčně více, než pokud by si ji vzali před rokem. Loni v listopadu totiž průměrná sazba hypoték činila 1,97 procenta.

„Během tohoto prosince se průměrná sazba dostane k úrovni čtyř procent. I proto, že Česká národní banka na svém zasedání 22. prosince opět přikročí ke zvýšení své základní úrokové sazby. Nejpravděpodobnějším scénářem nyní je, že bankovní rada ČNB většinově rozhodne o navýšení základní sazby o 0,5 procentního bodu na 3,25 procenta (viz graf níže),“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Stane-li se tak, v lednu se pak hypoteční sazby v průměru přiblíží úrovni pěti procent. Během prvního pololetí se základní sazba ČNB nejspíše vyhoupne až na 3,75 procenta, takže hypotéky budou mít tendenci dále zdražovat i po lednu.

V druhé polovině roku 2022 se však situace stabilizuje a koncem roku 2023 už by základní sazba ČNB měla být níže, než je nyní – na úrovni 2,5 procenta. „Kdo tedy nepotřebuje hypotéku hned teď nebo v nejbližších dvou letech, udělá lépe, když si ji sjedná až třeba začátkem roku 2024, kdy už by měla být levnější nejen než v roce 2022 a 2023, ale dokonce než nyní,“ radí ekonom.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru