Imunolog: Jak se můžeme připravit na omikronovou vlnu
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR – V průběhu ledna či února u nás bude dominovat nová mutace viru SARS-CoV-2 pojmenovaná Omikron. Nyní je u nás známo několik prokázaných případů, ale může jít už i o stovky nemocných. V evropských zemí má varianta velmi krátké časy zdvojnásobení počtu případů, a to kolem dvou dní.

Podle vědců se množí až 70krát rychleji v průduškách, proto přispívá k vysoké šíření v populaci. V plicích se množí o něco pomaleji. Nová data o účinku vakcín proti Omikronu říkají, že nejlepší výsledky poskytují Moderna a Pfizer. Imunolog Zdeněk Hel shrnul několik bodů, na které by bylo vhodné se připravit.

Jak se můžeme připravit na omikronovou vlnu:

1) Důsledně aplikovat ochranná opatření dříve shrnutá ve stanoviscích skupiny MeSES (ekonomické incentivy, principy a systémy testování, trasování, podpora očkování, omezení kontaktů, větrání, filtrace vzduchu atd.).

 2) Aplikovat posilující třetí dávky vakcíny v co největším rozsahu. Posilující očkování indukuje silnou odpověď neutralizačních protilátek, která významně chrání i proti variantě Omikron. Neutralizační aktivita proti Omikronu se po posilující dávce zvyšuje až 100-násobně. Zkrátit minimální interval mezi 2 a 3 dávkou na 4 měsíce a učinit posilující dávku dostupnou pro všechny nad 18 let. Zahájit masivní očkovací kampaň posilující dávkou jako v UK a Dánsku.

3) Urychlit očkování dětí a mladistvých dvěma dávkami.

4) Zajistit nákup monoklonálních protilátek Sotrovimab of firmy GSK. Tyto protilátky jsou účinné i proti variantě Omikron.

5) Zajistit nákup a aplikaci antivirotik. Molnupiravir od firmy Merck je již dostupný, má však bohužel relativně nízký účinek. Paxlovid od firmy Pfizer vykazuje vynikající předběžné výsledky (až 89 % účinnost proti variantě Delta; účinnost proti variantě Omikron se testuje).

6) Aplikovat vakcínu specifickou pro Omikron, jakmile bude dostupná (pravděpodobně na jaře příštího roku).

7) Zachovat rozvahu, důvěřovat vědě, medicíně a vládě. Základním nástrojem boje proti pandemii musí být přístup založený na vědeckých poznatcích a doporučení špičkových světových odborných institucí, nikoli na osobních názorech, preferencích, či anekdotických pozorováních.

8) Jako vždy a především: podporovat zdravotníky a všechny ostatní pracovníky v první linii, hrdiny naší doby, kterým za tolik vděčíme.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru