Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR – Bitcoin, nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna světa, v posledních dnech mohutně roste. Stoupají i další kryptoměny a obecně riziková aktiva, neboť investoři přehodnocují svá očekávání ohledně měnové politiky americké centrální banky.

Ta by se v reakci na páteční čísla z amerického trhu právě mohla uchýlit k dřívějšímu zahájení snižování své základní úrokové sazby. To by byla pozitivní zpráva pro trhy jako celek, ale zejména právě pro rizikovější aktiva. Snížení úrokových sazeb značí zvýšení dostupnosti financování těchto rizikovějších aktiv a současně pokles výnosnosti bezpečných aktiv typu vládních dluhopisů, které zvyšuje atraktivitu rizikovějších aktiv.

Cena bitcoinu se dlouhodobě stále těsněji pohybuje v souladu s vývojem technologických akcií. Podstatná část trhu tedy bitcoin považuje de facto za rizikovou technologickou akcii. Bitcoin dnes překonal cenovou úroveň 65 tisíc dolarů. To je markantní, více než patnáctiprocentní, vzestup oproti letošním jarním minimům ze dne 1. května – kolem úrovně 56 500 dolarů.

Míra nezaměstnanosti v USA v dubnu stoupla na 3,9 procenta z březnové hodnoty 3,8 procenta. Analytici přitom předpokládali dubnové setrvání na úrovni 3,8 procenta. Vyšší než očekávaná míra nezaměstnanosti je pro trhy příznivou zprávou. Signalizuje totiž, že by v americké ekonomice mohly zmírnit inflační tlaky v oblasti mezd, tedy i inflační tlaky obecně. Americká centrální banka by tedy mohla přistoupit ke snižování úrokových měr dříve. V reakci na čísla z trhu práce trhy v pátek přehodnotily svůj výhled v dané věci a začaly sázet na to, že americká centrální banka zahájí snižování úrokových sazeb už letos v září, zatímco do té doby mínily, že to bude až v listopadu, pokud vůbec.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru