Premiér Babiš a ministr Vojtěch navštívili nemocnice v Ústí a Chomutově, v obou se setkali se zaměstnanci
Foto: Krajská zdravotní
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem, Chomutov - Předseda vlády České republiky Ing. Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA, navštívili ve čtvrtek 30. září 2021 nemocnice Krajské zdravotní, a.s. (KZ) v Ústí nad Labem a Chomutově.

V areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z., (MNUL) je přivítal MUDr. Ondřej Štěrba, předseda představenstva KZ, MUDr. Petr Malý, MBA, generální ředitel společnosti a MUDr. Aleš Chodacki, ředitel zdravotní péče MNUL. Návštěvu doprovodil Ing. Jakub Komárek, člen představenstva KZ, Ing. Jan Schiller, hejtman Ústeckého kraje (ÚK), Ing. Radim Laibl, radní pro zdravotnictví Ústeckého kraje a Mgr. Milan Rychtařík, předseda zdravotního výboru Ústeckého kraje. Další cesta premiéra a ministra zdravotnictví vedla do chomutovské nemocnice, kde je přivítala i ředitelka zdravotní péče MUDr. Irena Voříšková a primátor statutárního města Chomutov JUDr. Marek Hrabáč.

V MNUL si premiér Babiš a ministr Vojtěch prohlédli z výšky heliportu před jedenácti měsíci zahájenou výstavbu - investiční akci „Nový pavilon s operačními sály, odděleními JIP a standardními lůžkovými odděleními vč. umístění kardiochirurgie, Krajská zdravotní, a.s. – Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o.z.“.

V Nemocnici Chomutov, o.z., si vládní představitelé prohlédli současné prostory anesteziologicko-resuscitačního oddělení a následně se zúčastnili před budovou „G“ slavnostního poklepu na základní kámen investiční akce „Nový pavilon Emergency, COS, vč. JIP a nadzemní spojovací koridor se stávajícím pavilonem D, Krajská zdravotní, a.s. - Nemocnice Chomutov, o.z.“ spolu se zástupcem zhotovitele stavby OHL ŽS, a.s., ředitelem divize Ing. Alešem Kézrem.

V obou navštívených nemocnicích se premiér a ministr zdravotnictví setkali se zaměstnanci.

„Držím vám palce a jsem rád, že konečně se zintenzivní investice nejen do těch velkých fakultních nemocnic. Ale samozřejmě také do těch krajských, protože dostupnost zdravotní péče je důležitá pro nás všechny a všude,“ řekl o návštěvě nemocnic KZ předseda vlády ČR Ing. Andrej Babiš.

„Nemocnice v Chomutově má podle celorepublikové koncepce být páteřní nemocnice s urgentním příjmem II. typu. Proto sem směřují peníze na výstavbu pavilonu, kde kromě urgentního příjmu vzniknou operační sály, centrální sterilizace a jipová lůžka. Půjde o obrovský krok dopředu, kterým se dostane skutečně na úroveň nemocnice 21. století. Z REACT-EU jde do zdravotnictví celkově 21 miliard korun a Krajská zdravotní z těchto peněz čerpá zejména na urgentní příjmy. Toto je jeden z nich. Jsem velmi rád, že jsme to společně dotáhli do konce, že jsem měl možnost i jako předseda představenstva Krajské zdravotní u toho být,“ shrnul ministr zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA.

„Investice do nemocnic, a to nejen ty strategické, mají od vedení Krajské zdravotní absolutní podporu. A doufám, že brzy se tu sejdeme k zaklepání na základní kámen ve stejném složení znovu, protože v areálu chomutovské nemocnice chystáme v nejbližších letech pavilon chirurgických oborů za 400 milionů korun. Právě zahajovanou výstavbu chápu jako první vlaštovku k tomu, aby nemocnice prošla zásadnější rekonstrukcí, abychom v našem úsilí pokračovali a nespokojili se jen s jedním zaklepáním,“ zdůraznil předseda představenstva KZ MUDr. Ondřej Štěrba.

„Do zdravotnictví v budoucích letech půjde poměrně velký objem finančních prostředků a my začínáme i v nemocnici v Chomutově pracovat na jejím generelu. S primáři a paní ředitelkou jsme probírali další možnosti rozvoje chomutovské nemocnice a plynulého navázání dalšími pavilony na tuto stavbu. Abychom byli připraveni eventuálně ihned v obnově pokračovat,“ vyzdvihl generální ředitel KZ MUDr. Petr Malý, MBA.

„Měli jsme několik schůzek, abychom z REACT-EU vybojovali peníze pro náš Ústecký kraj. Podařilo se nám získat podporu 1,5 miliardy korun pro všechny nemocnice, které máme. S vedením Krajské zdravotní nyní investujeme, aby se i zde v Chomutově nemocnice modernizovala. Po roce 2023 tak budou mít lidé z Chomutovska a spádového okolí tady mít stejně kvalitní péči jako lidé v Ústí nad Labem a navíc si tam ušetří cestu,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Ing. Jan Schiller.

Výstavba pavilonu s cenou díla bezmála 834 milionů Kč včetně DPH bude v areálu Nemocnice Chomutov, o.z., probíhat do poloviny prosince roku 2023. Investiční akce bude částečně financována z dotačních zdrojů, a to konkrétně z 98. výzvy IROP, kde je výše dotace 150 000 000 Kč, z finanční investiční podpory Ústeckého kraje, pro zajištění vyrovnaného cash flow bude Krajská zdravotní, a.s., využívat investiční úvěr od Komerční banky, a.s.

Krajská zdravotní v pondělí 27. září slavnostním poklepem na základní kámen zahájila dostavbu také děčínské nemocnice. Investiční akce „Nový pavilon Emergency včetně operačních sálů, centrální sterilizace a jednotek intenzivní péče, Krajská zdravotní, a.s. – Nemocnice Děčín, o.z. (I. etapa)“ s cenou díla dle veřejné zakázky přesahující 784 milionů Kč včetně DPH, bude mít stejný způsob financování jako investiční akce v Nemocnici Chomutov. Dokončení je plánováno rovněž na polovinu prosince 2023.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru