Opět opomíjený Ústecký kraj? Dostali jsme nejméně dávek vakcíny z celé republiky
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Krajský krizový štáb prostřednictvím Ústředního krizového štábu požádal Národní dispečink očkování o zásadní přehodnocení počtu distribuovaných dávek vakcín do Ústeckého kraje, aby byla zajištěna dostatečná vakcinace v kraji. V Ústeckém kraji jsou volné kapacity očkovacích míst, která zvládnou i bez velkých očkovacích center očkovat denně až 10 000 lidí.

Chybí ale vakcína. Ústecký kraj přitom od začátku distribuce vakcín obdržel na počet 1 000 obyvatel nejméně dávek z celé republiky, a to krizovému štábu vadí.

„Malá očkovací místa jsou připravena, velká vznikají. Od začátku distribuce vakcín jsme na počet 1 000 obyvatel jako kraj obdrželi nejméně dávek. Chápeme nutnost jejich přerozdělování z centrální úrovně, ale bylo by fér vůči našim občanům tyto počty co nejdříve dorovnat,“ uvedl k žádosti krizového štábu hejtman Jan Schiller.

„Také jsme museli na štábu řešit vznik odběrových testovacích míst na dvou místech po uzavření státní hranice ze strany Německa – na dálnici D8 v Petrovicích a na silnici I/7 v Hoře sv. Šebestiána. Vytváříme zázemí pro odběrové týmy. Problém vzniká, když je někdo z řidičů cizí státní příslušnosti na potvrzující PCR test pozitivní – co s ním, co s nákladem. I na to se ptáme ústředních orgánů,“ informoval hejtman Schiller.

Volných intenzivních lůžek ubývá

Situace ohledně počtu hospitalizovaných pacientů s COVID-19 na vyhrazených lůžkách se v těchto dnech vyvíjí nepříznivě. Ústecký kraj stále přijímá některé pacienty i ze sousedního Karlovarského kraje, ale blíží se ke svým kapacitním hranicím. Volných intenzivních lůžek zbývá zhruba 10 % a situace se ze dne na den zhoršuje.

„Krizový štáb doporučil krajskému koordinátorovi intenzivní péče, aby oslovil Národní dispečink lůžkové péče s požadavkem na projednání možnosti využít nabídky Svobodného státu Sasku s umístěním některých pacientů do blízkých nemocnic v Německu. Pomohlo by to a nechceme čekat na to, až situace dojde do krajních mezí. Domluvit to ale musí ministerstva, kraj pro saskou vládu není odpovídající partner,“ řekl na závěr Schiller.

V Ústeckém kraji bylo ke dni 17. února očkováno 17 976 lidí, z toho 2 972 ve věkové skupině 80 plus a dalších 4 362 klientů a pracovníků v pobytových službách. Několik set z nich už má aplikovanou i druhou dávku vakcíny.

Příští jednání Krizového štábu Ústeckého kraje se uskuteční ve středu 24. února 2021.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru