CO NÁS ČEKÁ: Astronomické léto začne úbytkem oblačnosti a růstem teplot
Začne krásné pohodové léto? Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Karlovarský kraj - V sobotu 20. června ve 23 hodin a 44 minut středoevropského letního času Slunce dosáhne obratníku Raka, nejsevernějšího bodu své pomyslné dráhy, a nastane tak letní slunovrat. V Lobendavě, nejsevernější obci Ústeckého kraje (zároveň i České republiky), tak světlo bude od 4:01 (občanský rozbřesk) do 22:07 (občanský soumrak), více méně stejně tomu ale bude i jinde.

Spolu s letním slunovratem začne astronomické léto, které potrvá do podzimní rovnodennosti, tedy do 22. září 15 hodin 31 minut středoevropského letního času. Dorazí s astronomickým létem také letní počasí?

SOBOTA 20. ČERVNA

Posledních 23 hodin a 44 minut astronomického jara se rozloučí velkou oblačností, na většině území Česka doprovázenou deštěm, podobně jako v předchozích dnech. Obloha tedy bude oblačná až zatažená, zpočátku, tzn. v noci a ráno, přinese i nějaký ten déšť, později bude srážek ubývat, možná s výjimkou Děčínska a Šluknovského výběžku, kde bude v rámci Ústeckého kraje nejdeštivěji. Nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 19 °C.

NEDĚLE 21. ČERVNA

Až do (pozdních) odpoledních hodin lze očekávat oblačnou až zataženou oblohu, ale už prakticky beze srážek. Poté se relativně rychle vyčasí na jasno a po západu slunce bude možné po xdenní pauze zase pozorovat hvězdy. Nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám okolo 18 až 22 °C, ráno v minimu kolem 17 až 13 °C.

PONDĚLÍ 22. ČERVNA

Po celkem dlouhé době nás probudí sluneční paprsky – pondělní ráno bude zalité sluncem, a to díky zcela beozoblačné obloze. Nicméně zcela modrým nebe dlouho nezůstane, již v závěru rána se od západu začne zatahovat a bílošedý odstín nad našimi hlavami vydrží až do pozdní fáze odpoledne, kdy se oblačnost opět postupně rozpustí. Po západu slunce tak nic nebude bránit pozorování hvězd. Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 24 °C, ráno v minimu kolem 14 až 10 °C.

Vypadalo to, že s posledním červnovým týdnem dorazí první vlna tropických veder 2020. Aktuálně se vize budoucnosti jeví méně teple:

  • 23. června: 20 až 24 °C
  • 24. června: 18 až 22 °C
  • 25. června: 21 až 25 °C
  • 26. června: 20 až 24 °C
  • 27. června: 22 až 26 °C
  • 28. června: 23 až 27 °C

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru