Město má problém s přemnoženými divočáky. Ti se často neváhají vydat i do sídlišť
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - O možnostech omezení výskytu divočáků ve městě jednal ve středu primátor Petr Nedvědický se zástupci městské policie, mysliveckého spolku, odboru životního prostředí a městských lesů.

Reagoval tak na stížnosti občanů na množství divočáků, kteří se pohybují zejména po sídlištích mezi obytnými domy. „Musíme využít všech možností, které jsou k dispozici, abychom omezili výskyt černé zvěře, která ohrožuje občany města,“ zdůraznil Petr Nedvědický

Město bude dále pokračovat v opatřeních, které zavedlo v předchozím období, jako je instalace pachových ohradníků, instalace fotopastí za účelem ověření tras pohybu prasat a domluví další naháňky s mysliveckými spolky. Odbor životního prostředí bude dále vydávat myslivcům povolení k odstřelu prasat i na nehonebních pozemcích. Nově rozmístěna na trasách pohybu divočáků budou i odchytová zařízení.

Městská policie zvýšila počet hlídek v noci na sídlištích. Strážníci se zaměřují na plašení a zahánění prasat a to i za použití zvukových efektů.

Občanům se nedoporučuje, aby se o to pokoušeli sami. Většina bachyní již má mladé a setkání s nimi může být nebezpečné. Lidé, kteří prasata uvidí, se mohou obrátit na tísňovou linku 156 anebo v úředních hodinách na odbor životního prostředí magistrátu. Lidé by taky měli mít více pod dozorem své psy a nepouštět je na volno. Střet psa s divočákem nemusí dobře skončit, ohrožená bachyně může zaútočit i na majitele psa.

Město zároveň vyzývá vlastníky pozemků k důkladné údržbě trávníků - jejich vyhrabání. Zbytky úrody a zbytky ze zeleně by zahrádkáři rozhodně neměli vyvážet za plot. Jestli je nechtějí kompostovat, mohou je odvést do sběrného dvora. Podobně je třeba udržovat pořádek u kontejnerů na odpad, tak aby tam prasata neměla snadný přístup ke zbytkům potravin.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru