Čtvrtina lidí je bez práce déle než rok. Víme, po jakých profesích je aktuálně největší poptávka
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Nezaměstnanost v červnu výrazně nezakolísala v porovnání s předchozím měsícem. Když srovnáme situaci za celý rok, je na tom Česko zase o kus lépe!

K 30. červnu 2019 podíl nezaměstnaných osob zůstal na 2,6 % (květen 2019 – 2,6 %, červen 2018 – 2,9 %). Meziměsíčně i meziročně se zvýšil počet volných pracovních míst. Aktuální výsledky dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobému vývoji, tak ročnímu období. „Křivky nezaměstnanosti se v uplynulém měsíci vyvíjely standardně. Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech. Zároveň preferují možnost zaměstnávat na řadu pozic cizince. Trh práce ovlivňují též sezónní práce, které jsou v plném proudu,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „Firmám chybí kvalifikovaní řemeslníci, poptávají dělnické profese, ale také odborníky v informačních technologiích. V některých regionech a odvětvích je nedostatek nabídky pracovní síly už také z řad uchazečů o zaměstnání.“

Obecně měli zaměstnavatelé v červnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, pomocné manipulační pracovníky, svářeče, řezače plamenem, páječe nebo kuchaře.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Právě v této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované zaměstnance. „O tom, kterého zaměstnavatele si zaměstnanec nakonec zvolí, rozhoduje řada aspektů - výše mzdy, benefity, dobře nastavená firemní kultura zaměstnavatele nebo třeba jeho ochota slevit z původních požadavků. Na druhou stranu je třeba říci, že řada zaměstnavatelů už flexibilně zareagovala na nedostatek pracovních sil a přikročila k úpravě svých požadavků tak, aby odpovídaly současnému trhu práce,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR.

Tak například v současně době už tak striktně nevyžadují úplnou profesní způsobilost, dosaženou úroveň vzdělání, získání konkrétní kvalifikace a praxi v oboru nabízeného pracovního místa. Důležitý je pro ně především zájem nových zaměstnanců o danou pozici, ochota učit se novým věcem, spolehlivost, flexibilita a chuť pracovat. Zaměstnavatelé si je sami zaškolují a "pracují" s nimi mnohem intenzívněji.

0907nezamestnanost2

Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 26 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná (6,7 %), Ostrava - město (5 %), Most (4,8 %), Chomutov (4,7 %), Bruntál (4,6 %), Ústí nad Labem (4,4 %), Louny (4,2 %), Sokolov, Znojmo a Hodonín (shodně 3,9 %).

Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 0,6 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (5,2), Sokolov (2,8), Jeseník (2,6), Ústí nad Labem (2,2), Most, Hodonín a Bruntál (shodně 2,1).

V evidenci byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v červnu 43,4 roku. Mezi evidovanými bylo 73 460 lidí nad 50 let a na celkové nezaměstnanosti se podíleli 37,5 %. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání bylo těch, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, 25,5 % - celkem 49 887. Průměrná délka nezaměstnanosti činila 568 dnů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru