Sociální smír v nemocnicích: Krajská zdravotní letos vyplatí zaměstnancům o 400 milionů více!
Krajská zdravotní uzavřela kolektivní smlouvu s odborovými organizacemi. Foto: KZ
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Novou kolektivní smlouvu podepsali v pondělí 10. června 2019 zástupci vedení Krajské zdravotní (KZ) s představiteli odborových organizací, které v rámci společnosti působí. KZ je s pěti nemocnicemi největším poskytovatelem zdravotní péče a zároveň s více než sedmi tisíci pracovníky největším zaměstnavatelem v Ústeckém kraji.

Stalo se tak v návaznosti na rozhodnutí představenstva KZ z jeho jednání v pátek 31. května 2019, kdy vyslovilo souhlas s uzavřením Kolektivní smlouvy s odborovými organizacemi Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR, Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů a Odborového svazu KOVO působících v Krajské zdravotní s účinností od 1. července 2019.

"Pro vedení Krajské zdravotní je docílení sociálního smíru velmi důležité. Je ale pravdou, že jednání jsou rok od roku složitější, protože zdravotnictví je způsobem financování hodně specifické. Těžko hledáme zdroje, abychom všechny požadavky odborářů naplnili. Představenstvo se jimi zabývalo několikrát a velmi podrobně. S ohledem na možný nárůst úhrad od zdravotních pojišťoven ve vazbě na úhradovou vyhlášku pro rok 2019 a ve vazbě na rozhodnutí představenstva společnosti z prosince loňského roku o provedení mzdových úprav pro rok 2019 není v ekonomických možnostech společnosti zajistit pro letošní rok další navyšování osobních nákladů. Jménem vedení vám proto děkuji, že jste na tento závěr přistoupili. Krajská zdravotní má letos v plánu investovat dvě miliardy korun a v příštím roce to bude se zahájením dalších významných staveb ještě více," zdůraznil Ing. Jiří Novák, předseda představenstva KZ, k jehož podpisu pod smlouvu připojili své místopředseda představenstva Mgr. Radek Scherfer a generální ředitel Ing. Petr Fiala.

1106podpis2

Vedení Krajské zdravotní při podpisu smlouvy. Foto: KZ

"Také my děkujeme za spolupráci, nebylo to vždy jednoduché, ale vždy jsme se dokázali domluvit. Budeme se těšit na další úspěšnou spolupráci a věřím, že i v dalších jednáních v budoucnu se dohodneme," řekla za odboráře Eva Vinická ze Základní organizace Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Krajská zdravotní - Nemocnice Děčín.

Změny v odměňování zaměstnanců společnosti v rámci finančního plánu společnosti pro rok 2019 představenstvo projednalo a schválilo na svém jednání 20. prosince 2018. Pro rok 2019 počítá KZ s meziročním nárůstem osobních nákladů o 392 milionů korun. Oproti roku 2018 jde o navýšení o 9,7 procenta.

Nová kolektivní smlouva, která zachovává a doplňuje stávající benefity, je uzavřena s platností do 31. 12. 2021. Jsou do ní zapracovány i stabilizační příplatky poskytované zaměstnancům od počátku letošního roku. "Změny v odměňování, které proběhly od 1. ledna, se soustředily především na nelékařský zdravotnický personál. Vycházejí ze schváleného nařízení vlády a úhrad za zdravotní péči pro příští rok a rozšiřují systém stabilizačních příplatků. Například u všeobecných sester v třísměnném nepřetržitém provozu se zvýšily na 7000 Kč měsíčně. Navýšení mezd se dočkali také sanitáři a ošetřovatelé v nepřetržitém směnném provozu, a to o 2000 Kč, fyzioterapeuti, ergoterapeuti a sálové sestry si polepšili o 4000 Kč a sestry v jednosměnném provozu získaly příplatek 1500 Kč. Změny v odměňování zahrnuly také nárůst minimální mzdy a souvisejících příplatků," připomněl Ing. Jiří Novák.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru