VZP: Spalničky berou Česko útokem. Jak jsme na tom v našem kraji?
Očkování. Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj, ČR - Příspěvek 500 korun mohou nově využívat klienti VZP, kteří se nechají očkovat proti spalničkám. Standardně totiž pojišťovny mohou vakcínu proti této nemoci hradit jen dětem v rámci povinného očkování dle očkovacího kalendáře. Ne všechny však očkování skutečně absolvují a navíc protilátky získané díky vakcíně mohou po delší době vymizet. I proto letos jen za první čtyři měsíce lékaři registrují po celém Česku už 467 nakažených, což je oproti předchozím rokům obrovský nárůst.

Spalničky přitom nejsou banální onemocnění. U nakažených se mohou objevovat nejrůznější komplikace od zánětů uší, které mohou vést k ohluchnutí, přes zápaly plic až k vážným poruchám mozku s nevratným poškozením mentálních funkcí. V průměru jeden případ z tisíce končí smrtí.

Situace v Ústeckém kraji naštěstí neodráží republiková čísla. Podle Krajské hygienické stanice nebyl v předminulém týdnu hlášen žádný nový potvrzený případ spalniček. Od začátku roku 2019 byly na území Ústeckého kraje hlášeny jen čtyři případy potvrzených spalniček (2 onemocnění v lednu, 1 v únoru a 1 onemocnění v březnu 2019). Ve všech 4 případech onemocněly dospělé osoby. Ve 3 případech k nákaze došlo pravděpodobně mimo území Ústeckého kraje - jednalo se o osoby s častými pobyty v Praze. Bylo šetřeno i několik dalších podezření na onemocnění spalničkami, které se však nepotvrdily.

Všeobecná zdravotní pojišťovna se rozhodla své klienty vést k očkování. Nově nabízený příspěvek na nákup vakcíny je určen pro pojištěnce ve věku od 25 do 50 let. Klienty by mohl motivovat k zodpovědnému chování dvojím způsobem – jednak jako přímá finanční bonifikace a zároveň jako signál, že očkování proti spalničkám považuje největší zdravotní pojišťovna v tuzemsku za skutečně mimořádně důležité.

Z údajů Státního zdravotního ústavu vyplývá, že za celý loňský rok onemocnělo v Česku spalničkami 207 lidí, zatímco o rok dříve jich bylo 146 a v roce 2016 dokonce jen 7. Letos však lékaři nahlásili jen za první čtyři měsíce 467 případů. Je tedy zřejmé, že spalniček nejen že rok od roku přibývá, ale nebezpečný trend se navíc neustále zrychluje.

Děti jsou v České republice proti spalničkám očkovány od roku 1969, až od roku 1975 se však podávají dvě dávky vakcíny, které jsou dnes považovány za potřebné. Část dospělých tak nebyla v dětství očkována vůbec, další nedostatečně. Po několika desítkách let navíc účinnost očkování slábne. Pro dosažení kolektivní imunity je podle odborníků potřeba 95% proočkovanost populace, v současné době se však v Česku pohybuje jen okolo 90 %.

Spalničky se šíří velmi snadno vzdušnou cestou. K přenosu dochází kapénkami nebo bezprostředně kontaminovanými předměty, vzácně se šíří i vzduchem.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru