Zažíváme první tropické dny roku 2019. Jak dlouho se u nás tropy zdrží?
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecko - Tropickým dnem je v meteorologii míněn den, jehož maximální teplota je 30,0 °C a více. Česká republika se letos prvního tropického dne dočkala v neděli 2. června, kdy v Ústí nad Labem (a ještě na několika místech v Čechách) naměřili 30,2 °C. Na Mostecku, resp. na oficiální stanici v Mostě-Kopistech, třicetistupňová hranice dosažena nebyla, rtuť teploměru se zastavila na 29,6 °C, podobně jako v Děčíně anebo Teplicích. V pondělí už se ale Mostečané tropů dočkali, teplota se zastavila pár desetin stupně nad 30 °C. O tropickém dni hovořili také v Děčíně, Teplicích, Žatci a dalších.

Také úterý 4. června se dočká přídomku tropický, ostatně už v 10 hodin Mostecko hlásilo 25 °C, o den dříve bylo o stupínek chladněji. Nabízí se proto otázka: Jak dlouho? Jak dlouho ještě toto tropické počasí potrvá?

I ve středu 5. června se nejvyšší odpolední teploty budou pohybovat až okolo 31 °C, čili takřka jistě půjde o třetí tropický den v řadě. Co se nejnižších ranních teplot týče, ty klesnou k hodnotám kolem 18 až 14 °C. Mezi půlnocí a polednem lze očekávat jasnou oblohu, v odpoledních hodinách se pak na řadě míst v České republice budou tvořit bouřky, a tak je dosti možné, že nějaká oblačnost zamíří také nad Mostecko. Přímý zásah se strany bouřky je nicméně nepravděpodobný, ve skutečnosti by neměla spadnout ani kapka.

Ve čtvrtek 6. června už s bambiliony slunečních paprsků úplně počítat nelze. Pročpak? Do počasí zasáhne jednak tlaková níže postupující ze Švýcarska přes Německo nad severní Atlantik, jednak tlaková výše, poměrně nevýrazná, která se do střední Evropy nasune od jihozápadu. Výsledkem bude průnik ne tak chladnějšího jako vlhčího vzduchu ze Severního moře, který bude hnací silou pro vznik především bouřkových mračen. Zpočátku, to znamená v noci a ráno, ještě bude jasno až skoro jasno, poté se ale začne zatahovat a dozajista se objeví nějaká ta bouřka. Večer by se ale mělo znovu vyjasnit, tudíž kdo hvězdy rád... Nejvyšší odpolední teploty okolo 25 až 29 °C, dosažení 30 °C již kvůli bouřkám, které ochladí vzduch, stoprocentní není. Nejnižší ranní teploty kolem 19 až 15 °C.

Jak to prozatím vypadá s víkendem?

  • 7. červen: Slunečno, přes den 24 až 28 °C, ráno 18 až 14 °C
  • 8. červen: V úvodu dne velká oblačnost, možná i slabý deštík, poté polojasno, přes den 20 až 24 °C, ráno 15 až 11 °C
  • 9. červen: Slunečno, přes den 24 až 28 °C, ráno 16 až 12 °C

Závěrem ještě pohled do věštecké koule:

  • 10. červen: Slunečno, v maximu 25 až 29 °C
  • 11. červen: Slunečno, v maximu 28 až 32 °C
  • 12. červen: Slunečno, v maximu 28 až 32 °C
  • 13. červen: Slunečno, v maximu 28 až 32 °C
  • 14. červen: Slunečno, v maximu 28 až 32 °C

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru