Jak bude o víkendu? Obloha zalitá oblačností a teploty do 10 °C. A co nás čeká na svátky?
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecko - Tepla v uplynulém pracovním týdnu vskutku ubývalo, až nakonec pátek přinesl nanejvýše 5 °C s tím, že nahoře v Krušných horách od rána až do večera mrzlo. Popravdě jsme prožili zatím nejchladnější den letošního meteorologického jara (1. březen až 31. květen), v jeho prvních 42 dnech, tedy v období od 1. března do 11. dubna, rtuť teploměru dosáhla alespoň na 6 °C. Co dál?

V sobotu 13. dubna bude pokračovat příliv chladnějšího vzduchu od severovýchodu, a to po jižní straně rozsáhlé oblasti vyššího tlaku vzduchu se středem kdesi nad Skandinávií. Sobota proto přijde s prakticky stejným meteorologickým scénářem jako pátek, tedy znovu převládající velká oblačnost, přestože někdy v pozdních odpoledních hodinách a večer by se mohlo přechodně vyčasit na jasno až skoro jasno. Srážky žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C.

Neděli 14. dubna v podstatě strávíme přesně mezi jižním okrajem zmíněné „skandinávské“ tlakové výše a severním okrajem nevýrazné oblasti nižšího tlaku vzduchu nad Balkánem a Itálií. V praxi to znamená nadvládu oblačnosti s tím, že v průběhu dopoledne a odpoledne nepřekvapí velmi decentní deštík. Spíše nespadne ani kapka, ale člověk nikdy neví. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C, ráno v minimu hodnoty kolem 2 až -2 °C.

V pondělí 15. dubna se začne rýsovat změna. Zdali k horšímu, nebo lepšímu, to nechť každý posoudí sám na základě svého gusta. Jde o to, že se proudění vzduchu pozvolna stočí k jihovýchodu, přičemž nadále budeme pod vlivem jižního okraje oné robustní anticyklóny se středem nad severní Evropou. Vstup do nového týdne bude zpočátku, v tomto případě v noci, ráno a zřejmě i dopoledne, bohatý na srážky nepřinášející mraky, které později oblohu opustí. Nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C, ráno v minimu kolem 3 až -1 °C.

Co se blížících se svátků týče: Prozatím to stále vypadá, že hlavním počasovým chodem letošních Velikonoc budou sluneční paprsky a maximální teploty mezi 15 až 20 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru