Hledají se dárci kostní dřeně. Přijďte na nábor, zapište se do registru a zachraňte někomu život
ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Ve čtvrtek 18. dubna proběhne na Krajském úřadě Ústeckého kraje v Ústí nad Labem nábor nových dárců kostní dřeně. Dobrovolníci se mohou zapsat od 11 do 15:30 ve 2. patře na konferenčním sále. Patronkou akce se stala modelka a zakladatelka Nadačního fondu VK Veronika Kašáková, se kterou se ten den můžete osobně setkat.

„Je to pro mě velká čest být patronkou této akce. Každá pomoc je velice důležitá, a pokud darováním kostní dřeně zachráníme alespoň jeden lidský život, má to obrovský smysl. Je to největší dar, který člověk člověku může dát – život,“ říká Kašáková, zakladatelka Nadace VK, která pomáhá dětem z dětských domovů.

K registraci se mohou přihlásit zdraví lidé ve věku od 18 do 35 let s váhou vyšší než 50 kg a platností pojištění na území ČR. Při náboru se provádí stěr z ústní sliznice. Není tedy nutné absolvovat odběr krve. Dárci vstupují do registru zcela dobrovolně, na základě svobodné vůle a po podpisu plně informovaného souhlasu a vyplnění vstupního formuláře. Pro zápis je potřeba kartička zdravotní pojišťovny a občanský průkaz.

V ČR onemocní každoročně stovky lidí včetně mladých lidí i malých dětí chorobami krvetvorby, které vážně ohrožují jejich život. Nejznámější a nejčastější mezi těmito nemocemi je leukémie. Následují ji zhoubné nádory krvetvorby, těžké útlumy krvetvorby nebo imunity.

Transplantaci kostní dřeně absolvuje v naší zemi několik set pacientů. Z toho 75 % dárců krvetvorných buněk je od nepříbuzného dobrovolného dárce. Bohužel pro každého čtvrtého pacienta se "jeho" dárce kostní dřeně nenajde. Proto je tak nutné počet dobrovolníků v registru neustále zvyšovat! Nedarujete „jen“ kostní dřeň, ale i život. Staňte se součástí něčeho, co má rozhodně smysl. Více informací na http://www.kostnidren.cz/

„Do našeho registru (ČNRDD) v loňském roce nově vstoupilo celkem 7 489 dárců, kteří jsou připraveni zachránit život nemocnému člověku. Celkově tak registr ke konci roku 2018 disponoval 85 525 aktivními dobrovolníky dostupnými pro pacienty. A my bychom rádi letos překročili kulatých 90 000 zaregistrovaných, protože čím větší vzorek populace máme, tím úměrně zvyšujeme také šanci na uzdravení pro každého nemocného. Děkujeme proto všem, co se k nám rozhodnou přidat,“ řekla mluvčí Českého národního registru dárců kostní dřeně Klára Conková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru