Silný vítr ještě neskončil, panovat bude do konce pracovního týdne
V pondělí zasáhla část kraje sněhová vánice, o víkendu může být skoro dvacet stupňů. Foto: Oldřich Hájek
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Druhý víkend meteorologického jara 2019 patřil nejen silnému větru, ale také vydatným přeháňkám a v neposlední řadě slabým bouřkám. Hned v sobotu byla blesková aktivita nejvýraznější právě na severozápadě Čech, celkově na trase Cheb – Most udeřily desítky blesků. Neděle již byla v tomto ohledu slabší. Nejsilnějším nárazům větru náš region čelil v neděli večer, kdy i pod horami dosahovaly až 100 km/h. Například Milešovka pak vzdorovala poryvům o rychlosti až přes 170 km/h. V dalších dnech bude větrné počasí pokračovat.

Menší výjimkou bude úterý 12. března, kdy se povětrnostní podmínky přechodně zlepší. Důvodem bude nevýrazná, k východu rychle postupující tlaková výše, jejíž střed zavadí o Českou republiku. Oblačnost bude v průběhu celého dne proměnlivější, povětšinou lze však čekat polojasnou až oblačnou oblohu. V noci a ráno rovněž nepřekvapí přeháňky, které budou ve všech polohách sněhové, podobně jako v úvodu pondělka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 7 °C, ráno v minimu kolem 0 až -3 °C.

Ve středu 13. března se nad Severní moře nasune centrum další poměrně hluboké tlakové níže, jejíž jižní strana si podmaní vzdušný prostor, proto se znovu rozfouká. A to už během nočních hodin, kdy přes nás přejde fronta. Srážky s ní spojené budou zpočátku i na vrcholcích Krušných hor dešťové, poté se, kvůli opětovnému ochlazení ve vyšších vrstvách atmosféry, začnou měnit na sněhové s tím, že sněhové vločky by mohly zavítat i do nížin. Po přechodu fronty, tedy ráno/dopoledne, se na chvíli vyčasí, následně návrat k honění mraků s možností přeháněk. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 8 °C, ráno v minimu kolem 3 až 0 °C.

Ve čtvrtek 14. března více méně to samé – přes Severní moře a Dánsko přejde další oblast nízkého tlaku vzduchu, pročež se celý den ponese v duchu západního neboli oceánského a vlhkého proudění. Čili po dobu všech 24 hodin velká oblačnost se srážkami v podobě přeháněk/deště. Co se větru týče, ten bude nejdivočejší ve večerním čase, a tak jako o víkendu bude jeho nárazovitá rychlost přesahovat až 120 km/h – na vrcholcích Krušných hor a v průsmycích, jinde v maximech 65 až 95 km/h.

Co dál? Víkend je prozatím daleko, nicméně pro tuto chvíli to v neděli vypadá na cyklonální „průfuk“ od jihu, jenž by nejvyšší odpolední teploty vyhnal na hodnoty okolo 16 až 19 °C. Tož uvidíme. (soj)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru