Zpátky do časů parních lokomotiv: Historický vlak spojuje Žatec, Lužnou a Chomutov
Foto: město Žatec
Výlety

Žatec - Město Žatec se připojilo ke spolupráci na propagaci nostalgického vlaku, který propojuje dvě muzea - Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka a Železniční depozitář Národního technického muzea v Chomutově.

Chrám Chmele a Piva v Žatci se rovněž zapojí do slevové akce pro návštěvníky Depa v Chomutově a Muzea ČD. Od vlakového nádraží v Žatci do centra bude navíc připraven bezplatný autobus MHD.

Každou prázdninovou středu 5. července až do 30. srpna v 10:55 vyjíždí z Lužné u Rakovníka historický vlak v rámci akce Vlakem na výlet se zastávkou v Žatci (11:32) do Chomutova, železničního depa Národního technického muzea (12:01). A zpět Chomutov 14:50 – Žatec (15:19) – Lužná (16:02).

Historický vlak s motorovou lokomotivou Hektor (T435.0) jede po trati č. 124, která vznikla mezi léty 1871 – 1873. Vybudování této železnice podstatně zjednodušilo export chmele a transport sezónních dělníků, kteří v historii přijížděli na Žatecko v době sklizně. Vydejte se vlakem mezi chmelnicemi.

Co na vás čeká v Muzeu Českých drah?

Největší sbírka parních lokomotiv na našem území, z nichž některé pamatují ještě období Rakouska-Uherska. Kromě parních lokomotiv zde najdete také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spoustu dalších zajímavých exponátů potřebných pro drážní provoz. Nově je otevřená expozice salonního vozu prezidenta Masaryka.

Co můžete vidět v Železničním depu v Chomutově?

V Železničním depozitáři si můžete prohlédnout téměř 100 kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů, od parní lokomotivy vyrobené v roce 1870 až po vozidla nových trakcí o celé století novějších. K vidění jsou lokomotivy bývalých ČSD, salonní, osobní i motorové vozy, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny, ale i vozidla teprve nedávno vyřazená z provozu u Českých drah. V depu je také výstava textových panelů a dobových fotografií k historii železnice na Chomutovsku.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru