TIP NA VÝLET: Pravěké a středověké hradiště plné tajemství a historického bohatství najdete na vrchu Rubín
Foto: Petr Domeš
Výlety

Podbořany - Rubín je pravěké a raně středověké hradiště, které se nachází na stejnojmenném kopci u Dolánek, asi čtyři kilometry od Podbořan v okrese Louny. Pozůstatky hradiště jsou chráněny jako kulturní památka.

Vrch Rubín byl osídlen od neolitu do raného středověku. Opevnění bylo prý postaveno až v době bronzové. Nové opevnění vzniklo na přelomu doby halštatské a laténské. Našly se tam ojedinělé nálezy jako např. kování opasků, koňských postrojů nebo skleněné perly, šperky, střepy různých nádob a dvě železné kosy.

1706rubinkz2

Foto: Petr Domeš

Někteří autoři ztotožňují Rubín s Wogastisburgem, kde se měla v roce 632 odehrát bitva mezi slovanskými kmeny Sámovy říše a franskými vojsky krále Dagoberta I., který zde byl poražen.

1706rubinkz4

Foto: Petr Domeš

Pozůstatky opevnění byly zničeny v devatenáctém století. Na jižním svahu jsou patrné zbytky dvou poškozených valů vzdálených od sebe asi patnáct metrů. Na této významné kulturní památce se vyskytují teplomilné rostliny.

 1706rubinkz5

Foto: Petr Domeš

V roce 2018 tady byla postavena 8 metrů vysoká rozhledna, která je celá z dubového dřeva ve stylu strážní věže a palisády starověkého opevnění. Pro turisty je tu kromě rozhledny vybudováno i nové zázemí, odpočívadlo a ohniště. Město Podbořany a Společenstvo pro památky Podbořanska zde plánují v budoucnu vybudovat i malý archeopark

1706rubinkz3

Foto: Petr Domeš

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru