TIP NA VÝLET: Návštěvní okruh na zámku v Roudnici nově zavede do dosud nepřístupných prostor
William Lobkowicz ml. při výkladu u fotografie svého pradědečka. Zdroj: www.kr-ustecky.cz
Výlety

Roudnice nad Labem - Dominanta města Roudnice nad Labem, barokní zámek v majetku rodiny Lobkowicz, nabízí nově návštěvní okruh, který zavede návštěvníky do dosud nepřístupných prostor a připomene devět století dějin tohoto zámku.

Vernisáž výstavy za účasti zástupců Ústeckého kraje, města Roudnice nad Labem, spolupracujících organizací a odborného týmu House of Lobkowicz proběhla 13. června, kdy návštěvníky přivítal William Lobkowicz se synem Williamem Rudolfem. Ten osobně stojí za přípravou výstavy, která představí mimo jiné také snímky z rodinného archivu.

Vernisáže se účastnil Jiří Řehák, náměstek hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch. „Je radost vidět, když se taková významná kulturní památka vrací životu, přestože je to dlouhodobý projekt. Cením si systematického přístupu a vytrvalosti rodiny Lobkowicz, s jakou přistupuje k obnově svých majetků na území kraje, a těším se na další spolupráci třeba při revitalizaci oblíbeného turistického cíle - hory Říp,“ řekl náměstek Řehák.

V rámci okruhu jsou umístěny více než tři desítky panelů s dobovými fotografiemi, nákresy, portréty a grafikami z Lobkowiczkých knihovny a archivu. Detailní pozornost je věnována také zdejší kapli a pohnuté historii zámeckého divadla. Panely doplňují půdorysy podob zámku, tak jak se měnil v průběhu času. Jeden z panelů se týká úprav zámeckého nádvoří během 20. století, další změn interiérů a slavné Lobkowiczké knihovny. Návštěvníci si také mohou prohlédnout fotografie fresek nacházejících se v současné době v běžně nepřístupných prostorách zámku. Podstatná část výstavy je věnována původním vlastníkům zámku a rodině Lobkowiczů. Komentované prohlídky jsou organizovány ve spolupráci se společností Říp o.p.s.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru