Výborné a kvalitní „bublinky“ nemusí stát majlant. Lidé se to učí na přednáškách
V Lagarto Deli v Mostě, v Café Lagarto v Teplicích a v Lagarto Pošta v Chomutově si mohou zákazníci zakoupit lahve Prosecco s kolkem nejvyšší kvality DOCG, přičemž ceny se pohybují od 399 do 499 Kč.
Zajímavosti

Most - Italské Prosecco stoupá v Česku na žebříčku popularity svižným tempem. Jak nenaletět obchodníkům a koupit si kvalitní lahev za nepřemrštěnou cenu se lidé učí v centru Mostu.

Šumivý mok má většina lidí spojený se šampaňským, přičemž o poslední noci v roce si většina lidí připíjí sektem české produkce. Je logické, že pravé francouzské šampaňské většina nikdy neochutnala. Jedna láhev tohoto vytříbeného pití stojí i několik tisíc korun. Tajemství bublinek naštěstí odhalili i Italové, kteří světu dodali Prosecco – šumivý nápoj výborné chuti za dostupnou cenu.

Jeho kouzlu propadl před lety i Jan Hawelka, zakladatel kaváren Lagarto. V mosteckémLagarto Deli začal pořádat ochutnávky šumivého vína Prosecco spojené s přednáškou, jejichž obliba roste stejně rychle jako slabost pro tento nápoj. „Jde o velmi veselé večery, které končí opravdu pozdě po oficiální zavírací době,“ směje se Jan Hawelka, než zvážní: „Přednášky pořádám nejen kvůli ochutnávce, jak může výborné Prosecco chutnat, ale hlavně jako osvětu. Ukážu přítomným hlavní znaky na lahvi, podle nichž poznají, jaké Prosecco si kupují a jestli vůbec jde o Prosecco. Už jsem totiž narazil na lahve, které se jako Prosecco tvářily, nicméně s ním neměly vůbec nic společného,“ podotýká Hawelka.

V průběhu přednášky ochutnají účastníci několik značek, k občerstvení se podávají italské dobroty. „Ve zkratce můžu říct, že pravé Prosecco se pije mladé, zpravidla do tří let od lahvování. Na rozdíl od šampaňského nezraje v láhvi, ale v tanku. Po nalití má na hladině hustou krémovou pěnu. Je světlounce slámově žluté a nemá těžké tóny, takže je ideální i k dobré večeři, protože nepřebíjí chuť pokrmu,“ podotýká Hawelka.

Pokud jde o indicie na láhvi, jsou snadno zapamatovatelné. „Prosecco se podle tlaku v láhvi dělí na Spumante, pro které je typické intenzivní a dlouhotrvající perlení. Nižší tlak pak má tzv. Frizzante, jež se vyznačuje většími bublinkami a perlení je kratší. Někteří čeští obchodníci spoléhají na neznalost zákazníků a prodávají levnější Frizzante za cenu Spumante. Pokud si však prohlédnete lahev a zjistíte, že nemá korkový špunt a chybí označení DOC případně ještě kvalitnější DOCG, o Spumante se rozhodně nejedná,“ podotýká Hawelka.

V průběhu ochutnávky se účastníci dozvědí, že Prosecco pochází jen z nevelké oblasti na severu Itálie, dále kde se rodí Prosecco opravdu nejvyšší kvality. Zjistí také, zda je více oslovil nápoj z oblasti Valdobbiadene, který se vyznačuje ovocnou chutí a je sladší, anebo zahoří pro oblast Conegliano, jejíž Prosecco má bylinkové tóny a minerálnější chuť.

O ochutnávky je velký zájem, nicméně nejbližší se bude konat až v prosinci. „Je potřeba sledovat náš profil na facebooku, kde je zveřejňujeme. Samozřejmě pokud se ozve skupina ideálně deseti lidí, domluvíme se na termínu dle jejich přání a našich možností,“ uzavírá Jan Hawelka.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru