Budete teď cestovat po republice? Můžete narazit na kolony amerických vojáků
Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Ve dnech 29. až 30. května 2018 a 31. května až 1. června 2018 se uskuteční přes území České republiky přesuny amerických vojáků v rámci cvičení Saber Strike 2018. Informovalo o tom Ministerstvo obrany.

Konkrétně se jedná o průjezd cca. 400 vozidel a 1000 vojáků 2. jízdního pluku (2nd Cavalry Regiment) z německého Vilsecku přes území České republiky na cvičení do Polska a Pobaltí.

Cvičení je jednou z aktivit, jimiž Aliance reaguje na vývoj bezpečnostního prostředí ve světě a demonstruje svoji soudržnost, pevnost transatlantické vazby a připravenost členských zemí ke kolektivní obraně. „Průjezd amerických jednotek přes české území je stejně jako v minulých letech ukázkou plnění našich spojeneckých závazků. Našim vojákům zároveň umožňuje v praxi procvičit činnosti související s logistikou a doprovodem,“ uvedla ministryně obrany Karla Šlechtová.

Konvoj se přesune dne 29. května 2018 od 19.00 hodin přes hraniční přechod Rozvadov po trase D5, D0, D1 a D10 do kasáren Stará Boleslav, kde je plánováno přenocování. Dne 30. května 2018 bude pokračovat od 7.00 hodin po trase D10, D11 a silnici 33 (E67) na hraniční přechod Náchod. Tento blok čítající do 170 vozidel a do 300 osob bude s ohledem na plynulost dopravy rozdělen do 7 proudů vždy se zhruba hodinovým rozestupem.

Druhý blok se přesune ve dnech 31. května od 18.00 hodin z Rozvadova a 1. června 2018 od 6.00 hodin ze Staré Boleslavi. Uskuteční se po stejné trase a bude rozdělen do 10 proudů.

Přesun se bude týkat těchto vozidel - modifikace kolového obrněného transportéru STRYKER a humvee (HMMWV), zásobovací vozidla, nákladní a další podpůrná vozidla.

Všechny přesuny po území České republiky budou doprovázet a zabezpečovat příslušníci Vojenské policie v součinnosti s Policií České republiky. Konkrétní plánované časy se mohou změnit s ohledem na dopravní situaci na trase. Během přesunu nejsou plánované žádné ukázky pro veřejnost.

„Pro Armádu České republiky představuje tento průjezd významnou příležitost k poskytnutí podpory hostitelskou zemí (HNS) a další ze zkušeností s plánováním a organizováním přesunů v mezinárodním prostředí, do které se zapojuje Odbor vojenské dopravy Agentury logistiky ve spolupráci s dalšími subjekty státní správy,“ uvedl ředitel Sekce podpory MO generálmajor Jaromír Zůna.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru