Energetici provádějí nábor středoškoláků, začali v Mostě a v Ústí nad Labem
Roman Charvát, vedoucí oddělení el. stanice Babylon vysvětluje studentům, co je čeká jako praktikanty. Foto: ČEZ
Zajímavosti

Most, Ústí nad Labem – Prakticky po roce se opět zaměstnanci ČEZ Distribuční služby vydali spolu s náborovými specialisty na spanilou jízdu po partnerských středních odborných školách Skupiny ČEZ, aby do svých řad nalákali nové kolegy. Respektive letošní absolventy s výučním listem v oboru Elektrikář-silnoproud nebo s maturitní zkouškou v oboru Elektrotechnik.

Energetická společnost by přitom ráda letos v rámci celé republiky získala pro provoz distribuční soustavy 15 lidí, jimž nabízí takzvaná absolventská místa. Prvními jarními cíli energetiků se staly Střední průmyslová škola Ústí nad Labem – středisko Stříbrníky a Střední škola technická v Mostě.

Skupina ČEZ se podpoře technického vzdělávání věnuje více než dvacet let a v poslední době se snaží zaměřovat na konkrétní odborné školy. Proto tým složený ze specialistů útvaru Strategický nábor a odborníků z ČEZ Distribuční služby navštěvuje vybrané střední školy, kde prezentuje nabídku pracovních míst žákům posledních ročníků učebního oboru Elektrikář - silnoproud a maturitního oboru Elektrotechnik. Těm se tak nabízí šance získat práci a potřebnou kvalifikaci pro složení zkoušky podle § 6 vyhlášky č. 50/1978 Sb. pro samostatný výkon činnosti. „Jedná se o nabídku pracovních míst, na kterých mohou čerství absolventi elektrotechnických oborů načerpat nejen bohaté zkušenosti, ale také dostatečné znalosti ke složení takzvané padesátky. Navíc s těmi, kteří úspěšně ukončí celý adaptační program, počítáme dále jako se stálými členy týmu našich elektromontérů a provozních elektrikářů,“ říká Karel Kohout, generální ředitel ČEZ Distribuční služby.

Odborníci proto ukazují studentům náplň zaměstnání přímo v praxi, a to na plně vybavených vozidlech, které denně využívají k práci. Nejinak tomu bylo nyní i v Ústí nad Labem a Mostě. „Překvapili mne fundované dotazy, kterými nás studenti zahrnuli. Dalo se z nich poznat, že mají o práci v oboru opravdový zájem. Že prostě nenavštěvují průmyslovku jen proto, aby měli nějakou maturitu. A to je moc dobře, právě takové mladé lidi, nadšené a zapálené pro věc, u nás potřebujeme. Věřím, že někteří opravdu po skončení studia zamíří k nám. V současné době se například již jeden z podobných praktikantů začlenil do pracovní skupiny v České Lípě. Další, shodou okolností z této průmyslovky, praktikuje v Ústí nad Labem a třetí pro změnu v Děčíně,“ poznamenal Zdeněk Mráček, vedoucí oddělení Sítě Ústí, který společně s dalšími kolegy zajišťoval odbornou prezentaci a ukázku techniky ČEZ Distribučních služeb.

Návštěvy středních odborných škol jsou součástí programu pro absolventy, který vznikl s cílem náboru mladých lidí a řešení otázky obměny stávajících zaměstnanců, z nichž 200 až 300 může v nejbližších 5 letech odejít do starobního důchodu. „Není žádným tajemstvím, že vznikl takzvaný generační problém, s nímž se potýká celá řada společností. Odborníků různých profesí v přiměřeném věku je v celé republice nedostatek. Budoucnost energetiky navíc směřuje k decentralizaci výroby a revoluci ve fungování distribučních sítí. Potřebujeme proto mladé schopné lidi s inovativním myšlením,“ dodal k tomu Karel Kohout.

Hlavní výhodou programu je možnost nastoupit bez jakékoliv praxe. Rovněž to, že absolvent má přiděleného zkušeného kolegu, který mu v průběhu celého programu pomáhá. „Během jednoletého až dvouletého zácviku se absolventi seznámí s podmínkami práce na distribučním zařízení, lokalitou a jednotlivými činnostmi, které ČEZ Distribuční služby provádějí. V průběhu adaptace jim však nejsou upřeny benefity zaměstnanců, jako jsou 5 týdnů dovolené či příspěvky na sportovní aktivity a podobně,“ přibližuje některé výhody Pavel Puff, manažer útvaru Strategický nábor Skupiny ČEZ. „V Čechách i na Moravě navštívíme během letošního jara desítku středních škol se zaměřením na elektro. Pokud to bude stejné jako vloni, tak na místě projeví zájem zhruba třetina oslovených středoškoláků. Realita ovšem ve finále bývá zcela jiná. Někteří totiž nesloží závěrečné zkoušky, další si mezitím najdou něco jiného a spousta z nich se jednoduše zapomene oficiálně zaregistrovat.“

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru