Průměrně každý čtvrtý prodejce před Vánoci nedodržel zákon
Inspektoři se v Ústeckém kraji zaměřili na prodej kaprů. Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

Ústecký kraj - Poslední dva týdny před Vánoci Česká obchodní inspekce zintenzivnila kontroly na vánočních trzích. V rámci celé České republiky bylo provedeno od 11. do 24. prosince 431 kontrol a z toho ve 103 případech inspektoři zjistili porušení zákona (24 %).

Česká obchodní inspekce pro Ústecký a Liberecký kraj se zaměřila v posledním týdnu před Vánoci především na kontroly prodeje vánočních kaprů. Inspektoři se zejména zajímali o to, zda prodávající používají kalibrované úředně ověřené váhy a zda zakoupené zboží správně účtují. Dále inspektoři kontrolovali, zda je spotřebitel řádně seznámen s cenou kapra a zároveň i s cenou dalších doplňkových služeb souvisejících s prodejem ryb.

Celkem bylo inspektorátem v uvedeném období provedeno 27 kontrol, v 6 případech bylo zjištěno porušení zákona o ochraně spotřebitele (22 %). "Nejčastěji se nedostatky týkaly nesprávně stanovené hmotnosti kapra a neseznámení spotřebitele s cenou dalších služeb či zboží (neocenění nabízených rybích vnitřností) a doplňkového sortimentu (nákupní taška), dále se inspektoři setkali s nedostatky v dokladu o zakoupení," uvedl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Pěti prodejcům byly uloženy pokuty v celkové výši 8 500 Kč příkazem na místě, v jednom případě povede Česká obchodní inspekce s prodejcem správní řízení.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru