Na Silvestra jde dieta stranou a králem je chlebíček. Na Ústecku česnekový s uzeným lososem
Český chlebíček: česneková pomazánka, šunka, sýr, vejce a okurka. Foto: AHOLD Czech republic
Zajímavosti

Ústecký kraj - Zdravě až příští rok, to je motto českých silvestrovských oslav. Podle exkluzivního průzkumu řetězce Albert prožije 31. prosinec devět z deseti Čechů bez omezování a hlídání jídelníčku. Symbolem pohoštění posledního večera v roce jsou chlebíčky a jednohubky, které jsou neodmyslitelnou součástí pro 93 % dotázaných.

V Ústeckém kraji téměř 90 % domácností vsází na česnekovou pomazánku. Na Ústecku také nejraději z republiky zdobí chlebíčky uzeným lososem.

Prosincový průzkum obchodního řetězce Albert1 ukázal, že podoba českého silvestrovského chlebíčku se napříč republikou liší, a to v oblíbených pomazánkách i ve variacích základních ingrediencí, kterými se chlebíček obkládá. Co nás však spojuje, je to, že se během silvestrovských oslav v jídle neomezujeme. Zdravý životní styl jde poslední den stranou podle devíti z deseti Čechů (89,5 %).

Chlebíček je neodmyslitelnou součástí slavnostního pohoštění českých domácností už mnoho let. Podle průzkumu obchodního řetězce Albert je v současnosti nejoblíbenějším silvestrovským chlebíčkem ten česnekový, obložený šunkou, plátkovým sýrem, salámem, ozdobený vajíčkem, nakládanou okurkou a paprikou.

Nejoblíbenější pomazánkou silvestrovských chlebíčků se bezkonkurenčně stala česneková (57,3 %). Druhou příčku obsadil bramborový salát (28,4 %), který vede hlavně na Plzeňsku a ve středních Čechách. Třetí nejoblíbenější je pak vlašský salát (25,7 %).

„V našich prodejnách zákazníci naleznou veškeré ingredience, které potřebují na přípravu jejich oblíbeného chlebíčku. Zákazníkům také nabízíme širokou škálu hotových pomazánek a salátů,“ říká Barbora Vanko, mluvčí obchodního řetězce Albert. „V průběhu vánočního období se mezi nejoblíbenější již dlouhodobě řadí bramborový a vlašský salát a česneková pomazánka, jejichž popularitu potvrdil i náš průzkum,“ potvrzuje Barbora Vanko.

Češi se v případě silvestrovských chlebíčků drží klasiky. Ale zejména Pražané rádi vyzkouší i netradičnější suroviny, jako jsou rostbíf (1,1 %), kaviár (1,7 %) či sušená rajčata (1,7 %).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru