OBRAZEM: Při pohledu na vybydlenou vesničku jde mráz po zádech. Zvoníčkov je už přes 70 let opuštěný
Zvoníčkov u Kadaně je už přes 70 let opuštěný.
Zajímavosti

Zvoníčkov – Byla to náhoda, že jsme s kamarádkou jely cestou z Kadaně směrem na Radonice. Kousek od Úhoště nás obě překvapily rozpadlé domy v lese okolo silnice. Koukly jsme do mobilu do map a zjistily, že jsme právě projely obcí, která se dříve jmenovala Zvoníčkov. Na zpáteční cestě jsme musely toto tajemné místo prozkoumat. Vše tam působí strašidelně až mysticky. Poté, co jsme se vrátily domů, snažila jsem se zjistit, jaký osud Zvoníčkov potkal.

O Zvoníčkovu, dříve Männelsdorfu, na internetu příliš odkazů není. Poradit mi nedokázali ani v kadaňském muzeu. Zaniklým obcím v našem regionu se ale dlouhá léta věnovala historička Zdena Binterová, která dříve pracovala v Oblastním muzeu Chomutov a napsala o nich několik knih. Tady je část příspěvku z jedné její publikace.

Zvoníčkov, dříve Männelsdorf, ležel v úžlabině na úpatí Doupovských hor, 4,5 km na JJZ od Kadaně, v nadmořské výšce 510 m. Přes bývalou vesnici dodnes vede okresní silnice z Kadaně, vybudovaná roku 1890. Domky Zvoníčkova byly roztroušeny po obou stranách této silnice, uprostřed vsi stála kaplička a šikmo před ní malý rybník. Bývala zde také hospoda.

Roku 1850 se Zvoníčkov stal samostatnou obcí s osadou Dlouhý Luh a roku 1869 k němu byly připojeny ještě Pastviny, Donín a Brodce. Ve 20. letech našeho století se Pastviny s Donínem a Brodcem osamostatnily, takže u Zvoníčkova zůstal jen Dlouhý Luh. Ke konci minulého století měl Zvoníčkov již 114 obyvatel a 21 domů, pak však jejich počet začal klesat - v roce 1930 zde žilo v 17 domech jen 93 obyvatel.

Foto

Kromě v zemědělství pracovali zdejší muži také jako „horníci na zelené hlince", a v lese při kácení stromů. Do první světové války zde žilo jen německé obyvatelstvo, teprve pak přišli první Češi.

Poštou patřil Zvoníčkov k Úhošťanům, farou i školou k Radnici (dnes ve vojenském prostoru), ale roku 1939 tam nebylo ani jedno dítě školou povinné. Zajímavé je, že elektřina byla do Zvoníčkova zavedena až roku 1938.

Po odsunu německého obyvatelstva nebyl Zvoníčkov plně dosídlen, naopak obyvatel stále ubývalo.

Roku 1953 byl proto připojen k Úhošťanům a v roce 1963 úplně zanikl. Dlouhý Luh zanikl vysídlením ještě dříve, již po roce 1950 a jeho území bylo roku 1960 převedeno do okresu Karlovy Vary.

Dnes je Zvoníčkov téměř celý zbouraný a jen zbytky zdí připomínají, kde domy stály. Ale v jednom domě, i když tam nikdo nebydlí, je velký včelín.

Zdroj: www.zanikleobce.cz

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru