FOTO: Na severu Čech zmodraly v noci na neděli některé budovy. Mělo to svůj význam
Kotelna Elektrárny Ledvice. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Ústecký kraj – Všimli jste si v sobotu po setmění, že některé budovy ve vašem okolí jsou modře nasvícené? Nebylo to pro nic za nic. Modrá je symbolem podpory lidí trpících autismem.

Druhý duben je věnován osobám s autismem. Světový den porozumění autismu, který byl OSN vyhlášen v roce 2007 a poprvé se slavil rok nato, je příležitostí dát modrou barvou najevo sympatie a porozumění s těmi, kteří touto poruchou trpí. V Česku je akce zaštítěna celorepublikovou osvětovou kampaní Česko svítí modře.

Cílem je zvýšení povědomí společnosti o podstatě autismu a života s ním. Autismem v ČR trpí 200 tisíc lidí včetně dětí. Nemoc autistického spektra navíc do života více či méně zasahuje dalším 400 tisícům jejich nejbližších.

edeniky 2317

Kotelna Elektrárny Tušimice s modře nasvíceným lemem v horní části budovy. Foto: Oldřich Hájek

„Nasvícením našich objektů po celé zemi chceme ukázat, jak je důležité o autismu otevřeně mluvit a bourat mýty, které se okolo poruchy autistického spektra vyskytují,“ uvedla například skupina ČEZ. Ta v Ústeckém kraji modře nasvítila třeba kotelnu Elektrárny Ledvice, modře svítila Elektrárna Tušimice a sídlo ČEZ Distribuce v Děčíně.

Z měst vyjádřil podporu například Most, který oznámil modré nasvícení hradu Hněvína.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru