Už vám vykvetly meruňky, broskvoně či mandloně? Možná o ně letos přijdete
Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - Úroda meruněk a ostatních teplomilných peckovin je letos v důsledku až extrémního průběhu počasí opět v ohrožení. Může za to až výjimečně rychlý výstup z endogenní dormance, tedy období zimního klidu, negativní vliv má i aktuální počasí zahrnující mimo jiné nezvyklé sucho.

Podle Tomáše Nečase z Ústavu ovocnictví Zahradnické fakulty v Lednici u některých druhů meruněk skončilo období zimního klidu už v průběhu prosince. U dalších pak v průběhu ledna, což je také nezvykle brzy. Oproti loňsku pak v průměru o 15 až 20 dní dříve. Další negativní dopad na stromy a jejich budoucí plody má počasí, respektive kombinace nezvyklého sucha, kdy srážky od počátku roku dosahují kritické úrovně 26,3 mm (Lednice) oproti dlouhodobému normálu 73,0 mm (1961-1990).

„Dalším faktorem je nezvyklá intenzita slunečního svitu, který stimuluje rašení pupenů. Počet hodin slunečního svitu za poslední tři roky dosahoval průměrně 114,9 hodin v období leden-únor, letos to bylo ale 210,7 hodin,“ uvedl Nečas.

Zásadním kritickým faktorem jsou podle vědců Mendelovy univerzity v Brně teplotní rozdíly mezi denními a nočními teplotami, které již v současném stádiu narašení květních pupenů navozují u náchylnějších odrůd stav šokového poškození generativních orgánů květů.

„Podle našich výsledků dochází v současné době k poškození u skupiny odrůd příbuzných odrůdě Velkopavlovická až na úroveň více než 80 % poškození květů, u většiny ostatních odrůd dosahuje poškození květů 40-60 % a zcela výjimečně u některých odrůd prozatím na úrovni relativně bezpečných 20 %,“ uvedl Nečas.

Poškození se týká i mandloní, a to zejména v oblastech, kde teploty z pondělí na úterý dosahovaly i -7 až -9 °C. „Bohužel čas do bezpečného období v periodě zrání meruněk je ještě dlouhý a průběh počasí je při současném vlivu klimatických změn nevyzpytatelný, proto se lze domnívat, že úroda oblíbených meruněk, broskvoní či mandloní je stejně jako naposledy v roce 2020 v ohrožení,“ dodal Nečas.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru